Muzeum

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: Program

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia odbędzie się w Warszawie w dniach 26-30 września. Pokażemy Wam współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie będzie punktem wyjścia do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś.


Chcemy się z Wami spotkać m.in. na spacerach, warsztatach, debatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole, aby razem gotować, rozmawiać, śmiać się i przede wszystkim próbować żydowskiego jedzenia, które nie przestaje fascynować i smakować.

26.09.2018
 
9.00 - 15.00 - TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia w Fortecy Kręglickich
Forteca Kręglickich, ul. Zakroczymska 12
 
18.00 - Inauguracja TISZ Festiwalu: Korzenie i korzonki. Debata kulinarna o jedzeniu koszernym i roślinnym połączona z poczęstunkiem oraz występem Klubu Komediowego
Audytorium Muzeum POLIN, wstęp wolny, wydarzenie tłumaczone symultanicznie na PJM
 
27.09.2018
 
18.00 - Bajgle i rugelachy – warsztaty kulinarne z Laurel Kratochvilą, w języku angielskim. Będziemy przygotowywać żydowskie wypieki: nowojorskie bajgle i jerozolimskie rogaliki ze słodkim nadzieniem.
Menora Info, pl. Grzybowski 2, bilety: 180 zł, KUP BILET >>
 
18.00 - Rodzinne historie o jedzeniu. Nauka gotowania, dzielenie się rodzinnymi przepisami oraz spotkania i rozmowy
Centrum Społeczności Żydowskiej JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a, wstęp wolny
 
19.00 - Tajemnicza Degustacja. Krakowski Makaroniarz Bartek Kieżun i Monika Bielka-Vescovi zapraszają na galicyjską kolację aszkenazyjskich Żydów, która wydarzy się w nieoczywistej przestrzeni.
Miejsce spotkania uczestnicy poznają 3 godziny przed wydarzeniem, BRAK MIEJSC
 
28.09.2018
 
17.30 - Wspólne gotowanie w Centrum Kultury Jidysz. Warsztaty wegetariańskiej kuchni żydowskiej z Michałem Lachurem, szefem kuchni Organic Corner.
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15, bilety: 50 zł, KUP BILET >>
 
19.00 - Tribute to Fania Lewando: kolacja szabatowa. 5 dań i 5 szefów kuchni: Aleksander Baron, Alessia Di Donato, Sabina Francuz, Malka Kafka i Laurel Kratochvila, których dania będą inspirowane przepisami przedwojennej restauratorki i propagatorki zdrowego jedzenia – Fani Lewando; do każdego dania będzie dobrany napój przez Katarzynę Federowicz. Ta wyjątkowa podróż przez aszkenazyjskie smaki będzie połączona z opowieścią o polsko-żydowskiej kuchni i kulturze.
Hol główny Muzeum POLIN, bilety: 180 zł, KUP BILET >>
 
29.09.2018
 
10.00 - 14.00 - Ha’Carmel Sukkot Brunch. Przenieś się na bazar Ha’Carmel do Tel Avivu! Dziewczyny z NotSoKosher oraz Malka Kafka z ekipą z restauracji Tel Aviv na Poznańskiej przygotują wyjątkowy brunch.
Tel Aviv na Poznańskiej, Poznańska 11
 
11.00 - 14.00 - Sekrety kuchni żydowskiej. Warsztaty kulinarne dla dzieci. Partnerem wydarzenia jest Charlotte Menora.
Menora Info, pl. Grzybowski 2, BRAK MIEJSC
 
12.00 - Od gefilte fish do pół czarnej w Ziemiańskiej, czyli o jedzeniu na wystawie stałej Muzeum POLIN – spacer po wystawie stałej.
Muzeum POLIN, bilety: 15 / 25 zł, KUP BILET >>
 
14.30 - 17.00 - Tu kupisz i zjesz wszystko! – żydowskie sklepy i restauracje w dawnej Warszawie – spacer miejski.
Miejsce zbiórki uczestnicy poznają po zakupie biletu, BRAK MIEJSC
 
30.09.2018
 
12.00 - 15.00 - Od Abrahama do Instagrama – warsztaty kulinarne, na których poznacie kilka tricków jak ładnie prezentować przygotowane dania; poprowadzi NotSoKosher.
Menora Info, pl. Grzybowski 2, bilety: 180 zł, KUP BILET >>
 
13.00 - Przez bajgle i hummus – spacer smakami współczesnej żydowskiej Warszawy - spacer miejski z degustacją potraw w kilku różnych lokalach.
Miejsce zbiórki uczestnicy poznają po zakupie biletu, BRAK MIEJSC
 
19.00 - Films for Food: W poszukiwaniu izraelskiej kuchni, reż. Roger M. Sherman, USA, 2016, 96’ Po pokazie zapraszamy na dyskusję na temat żydowskiego jedzenia "Żydowskie, czyli jakie?"
Kino Muranów, bilety: 23 zł, KUP BILET >>

 

Organizator festiwalu: 

Będziemy jeść z:

  

Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation

 

05.09.2018