Wydarzenie

26-30.09.2018

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLINTISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia, Muzeum POLIN
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na pierwszą odsłonę TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, który odbędzie się w Warszawie w dniach 26-30 września!


TISZ* (jid. stół) - w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole.

TISZ Festiwal nie jest kolejną sentymentalną pocztówką ze świata, którego nie ma. Tą i kolejnymi edycjami pokażemy współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie będzie punktem wyjścia do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś. Chcemy się z Wami spotkać m.in. na spacerach, warsztatach, debatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole, aby razem gotować, rozmawiać, śmiać się i przede wszystkim próbować żydowskiego jedzenia, które nie przestaje fascynować i smakować. 

Sprawdź program festiwalu >>


Wielbicieli kuchni roślinnej ucieszy fakt, że pierwsza odsłona Festiwalu upłynie pod znakiem żydowskiej kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. A wszystko to za sprawą Fani Lewando, która była właścicielką lubianej przez przedwojenną bohemę restauracji w Wilnie. Jej dania chwalił Marc Chagall, a ona sama popularyzując dietę wegetariańską rewolucjonizowała koszerną kuchnię aszkenazyjskich Żydów. Już 100 lat temu, jak wiele naszych babć, Fania była zwolenniczką filozofii dziś nazywaną „zero waste”, a napisana przez nią książka kucharska hołdowała idei „Tikkun Olam” – czynienia świata lepszym nie tylko dla ludzi, ale dla wszystkich żyjących na nim istot. 

Festiwal uroczyście zainaugurujemy w środę, 26 września, w Audytorium Muzeum POLIN. W piątkowy wieczór 28 września zaprosimy Was natomiast do specjalnie zaaranżowanego holu głównego Muzeum POLIN na wyjątkową szabatową kolację, którą stworzą świetni szefowie kuchni:

  • Aleksander Baron
  • Alessia Di Donato
  • Sabina Francuz
  • Malka Kafka
  • Laurel Kratochvila

oraz 

sommelier: Katarzyna Federowicz.

Spróbujecie dań, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też swoje lustrzane odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów. Będzie to kulinarny spektakl i wyborna uczta jednocześnie, której towarzyszyć będzie degustacja specjalnie dobranych alkoholi.

Podczas warsztatów kulinarnych w Menorze Info przekonamy się czym była (i jest!) kuchnia żydowska, a także wspólnie z Wami spróbujemy przywrócić niezwykłe smaki i zapachy cymesu i tradycyjnej szabatowej chałki w polskich domach. Podczas spacerów wyruszymy na poszukiwanie koszernych sklepów, eleganckich restauracji i gwarnych targów przedwojennej żydowskiej Warszawy. Sprawdzimy, gdzie można było zjeść najlepszą gefilte fisz, a gdzie kupić słodkie wino „Karmel”, o którego smaku przypominającym aperitif pisał Józef Hen. Spragnieni współczesnej żydowsko-polskiej kuchni powinni wybrać się na nasz food tour - spacer połączony z degustacją. Podczas Festiwalu żydowskie jedzenie powróci do Warszawy – w wybranych restauracjach i barach będzie można spróbować specjalnie wprowadzonych do menu żydowskich smaków.

TISZ Festiwal zbiegnie się z radosnym świętem Sukot, odbywającym się na koniec żniw, ale też upamiętniającym 40-letnią wędrówkę Żydów przez pustynię do Ziemi Izraela. Religijni Żydzi na czas święta przenoszą się do szałasów (zwanych kuczkami lub sukami) i tam razem z rodziną i przyjaciółmi modlą się, radują się i jedzą. Was także zaprosimy do naszego szałasu, żeby wspólnie cieszyć 1. edycją Festiwalu!

Zarezerwujcie czas już teraz!

Szczegółowy program wydarzeń oraz bilety na wybrane wydarzenia już WKRÓTCE.

Osoby i organizacje chętne do zaangażowania się w Festiwal zapraszamy do kontaktu przez nasz adres e-mail: menora@polin.pl

 

Będziemy jeść z:

  

Organizator festiwalu: 

 

Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation

30.07.2018