Menora InfoPunkt

27.05.2017

ABC kuchni Fani Lewando – warsztaty kulinarne

Fania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando, The Vilna Vegetarian Cookbook
fot. materiały prasowe

Wiosenny sezon kulinarny w Menora InfoPunkcie kończymy dwoma warsztatami, które poprowadzi Sabina Francuz – właścicielka Głodnych Kawałków i autorka szabatowego menu w kawiarni Cheder prowadzonej przez Festiwal Kultury Żydowskiej na krakowskim Kazimierzu. Pierwszy poświęcony jest kuchni Fani Lewando. Po wspólnym gotowaniu zasiądziemy do wspólnego stołu!


27 maja (sobota), godz. 16:00, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Fania Lewando, The Vilna Vegetarian CookbookFania Lewando była właścicielką wegetariańskiej restauracji w Wilnie, założycielką „szkoły dietetyki” dla żydowskich kobiet, propagatorką roślinnej diety. Jej restauracja, popularna wśród żydowskiej bohemy artystycznej, gościła m.in. Marca Chagalla. W 1938 r. wydała książkę kucharską „Vegetarish dietisher kokhbukh. 400 shpayzn gemakht oysshislekh fun grinsn” z 400 przepisami wegetariańskimi, bazującymi na tradycji aszkenazyjskich Żydów, jak i na własnych przemyśleniach i odkryciach autorki. Wszystko było zainspirowane ideą Tikkun Olam - czynienia świata lepszym – nie tylko dla ludzi, ale dla wszystkich żyjących na nim istot.

Podczas tych zajęć nauczymy się przygotowywać menu inspirowane kuchnią Fani Lewando:

  • intensywny bulion warzywny z kulkami macy, 
  • pory faszerowane kaszą, 
  • ziemniaczana frittata z bryndzą, 
  • sałatka z pieczonych buraków z lekkim winegretem,
  • cytrynowy kisiel.

Warsztaty poprowadzi Sabina Francuz (Głodne kawałki). Warsztaty potrwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkcie, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Warsztaty przygotowaliśmy we współpracy z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, który jest największą na świecie prezentacją współczesnej kultury żydowskiej z Izraela i Diaspory. Każdego roku 30 000 osób z całego świata przyjeżdża na krakowski Kazimierz, aby podczas ponad 200 festiwalowych wydarzeń osobiście doświadczyć bogactwa i różnorodności nowoczesnej kultury żydowskiej. Zbliżająca się 27. edycja Festiwalu Kultury Żydowskiej w Krakowie, która odbędzie się w dniach 24 czerwca do 2 lipca, będzie w całości poświęcona Jerozolimie, w 50. rocznicę jej zjednoczenia. 170 artystów z Izraela, Stanów Zjednoczonych, Niemiec, Polski oraz Indii pokaże nie tylko różnorodność i znaczenie stolicy Izraela, ale również udowodni, że Jerozolima to nie tylko miasto, ale też – a może przede wszystkim – stan ducha.

>> Chętnych do udziału prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem warsztatów jest Festiwal Kultury Żydowskiej w Krakowie.

Festiwal Kultury ŻydowskiejCheder

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

10.05.2017