Menora InfoPunkt

23.11.2017

Baron / Lewando - wyjątkowe warsztaty kulinarne

Aleksander BaronAleksander BaronAleksander BaronAleksander BaronAleksander BaronAleksander BaronAleksander BaronAleksander Baron
Aleksander Baron, fot. materiały prasowe

Po sukcesie i dużym zainteresowaniu projektem "Powrót zapomnianego jedzenia", tym razem aszkenazyjska kuchnia powróci tym razem za sprawą mistrza kuchni polskiej, lokalnej, sezonowej, promotora i twórcy wszelakiej fermentacji – Aleksandra Barona.


23 listopada (czwartek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

Aleksander przygotuje potrawy inspirowane przedwojenną mistrzynią kuchni Fanią Lewando, która promowała koszerną kuchnię wegetariańską, a w jej wileńskiej restauracji jadał m.in. Marc Chagall. Zapraszamy na połączenie sił Baron/Lewando!

Menu warsztatów:

  • Kawior z Sago lub Frittata Cauliflower
  • Beer Soup - podobna do naszej gramatki czy farmuszki, niegdyś najpopularniejszego polskiego śniadania, jednak nie z twarogiem, a z serem holenderskim. Danie zjawiskowe i niecodzienne. 
  • Cucumber stew - usmażymy ogórki na maśle, doprawimy, przełożymy kwaśną tłustą śmietaną i koperkiem...
  • Squash with blackberries - dynia zostanie upieczona z miodem i masłem, przerobiona na mus i połączona z jeżynami!

Podczas trzygodzinnych warsztatów przygotujemy 4 dania, które będą połaczeniem tradycyjnego podejścia Fani Lewando i artystycznej ich interpretacji Aleksandra Barona. Warsztaty wzbogacone będa o cenne wskazówki dotyczące komponowania talerza. Spotkanie zwieńczy wspólna kolacja!


★★★ Aleksander Baron ★★

Aleksander Baron jeden z lepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.

Jest on również współwłaścicielem i head chefem warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasyki. Lokal jest rekomendowany przez organizację Slow Food Polska oraz znajduje się w żółtym przewodniku Gault&Millau Polska.

W ostatnich dwóch latach ukazały się również dwie publikacje książkowe autorstwa Aleksandra Barona - "Suwała, Baron i inni Przepisy i opowieści" (2015) oraz "Kiszonki i fermentacje" (2016). Pierwsza z nich została nagrodzona w tym roku w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

★★★ Fania Lewando ★★★

Fania Lewando była właścicielką wegetariańskiej restauracji w Wilnie, założycielką „szkoły dietetyki” dla żydowskich kobiet, propagatorką roślinnej diety. Jej restauracja, popularna wśród żydowskiej bohemy artystycznej, gościła m.in. Marca Chagalla. W 1938 r. wydała książkę kucharską „Vegetarish dietisher kokhbukh. 400 shpayzn gemakht oysshislekh fun grinsn” z 400 przepisami wegetariańskimi, bazującymi na tradycji aszkenazyjskich Żydów, jak i na własnych przemyśleniach i odkryciach autorki. Wszystko było zainspirowane ideą Tikkun Olam - czynienia świata lepszym – nie tylko dla ludzi, ale dla wszystkich żyjących na nim istot.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

13.11.2017