Wydarzenie

27.10.2017

Baron&Gefilteria: Powrót zapomnianego jedzenia

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na wyjątkowe wydarzenie, podczas którego szefowie kuchni z Nowego Jorku - Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz (The Gefilteria) oraz polski szef kuchni Aleksander Baron połączą swoje siły i przywrócą do życia smaki i zapachy z przepisów kuchni aszkenazyjskiej.


27 października (piątek), g. 19:30, Restauracja Besamim w Muzeum POLIN, bilety: 100 zł,

Menu mięsno-rybne KUP BILET >>
Menu wegetariańskie KUP BILET >>

Menu kolacji będzie serwowane w dwóch wersjach: wegetariańskiej i niewegetariańskiej.

Będzie to niezwykła okazja, by móc spróbować przygotowywanych przez nich potraw, kiedyś tak często obecnych i powszechnych na polskich stołach.

Menu: 2 przystawki, zupa, 2 dania główne i deser. Wino i mocniejszy trunek.


Duet Gefilteria rozpoczął swoją działalność w 2012 roku, pragnąć na nowo spopularyzować kuchnię żydowską ze Wschodniej Europy, przystosowując tradycyjne dania do smaków i oczekiwań młodego pokolenia. Wiosną i jesienią produkują oni swoje specialite de la maison - karpia po żydowsku; organizują też wyjątkowe spotkania kulinarne na całym świecie, podczas których odkrywają składniki tradycyjnej aszkenazyjskiej kuchni z nadzieją, że zainspirują w ten sposób uczestników do odkrycia jej niezwykłych potraw w zaciszu własnego domu i włączenia ich do swojego codziennego menu.

Liz Alpern jest współwłaścicielką brooklyńskiej Gefilterii i współautorką książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Liz podróżuje po świecie jako kucharka, testerka przepisów, edukatorka i przedsiębiorczyni. Magister Biznesu z Baruch College, Liz jest członkiem kadry pedagogicznej Programu Kulinarnej Przedsiębiorczości w Międzynarodowym Centrum Kulinarnym w Nowym Jorku. W roku 2016 znalazła się na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów, oraz na liście „Forward 50”. Mieszka na Brooklynie.

Jeffrey Yoskowitz jest współwłaścicielem brooklyńskiej Gefilterii i współautorem książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Jeffrey organizuje spotkania z ludźmi na całym świecie jako przedsiębiorca, pisarz, kucharz i specjalista od piklowania. Jest uznanym autorytetem w dziedzinie kuchni żydowskiej; jego artykuły na temat kulinariów i kultury ukazują się w gazetach takich jak „The New York Times”, „The Atlantic” i innych. W roku 2014 został gościnnie zaproszony do programu James Beard House Kitchen, znalazł się też na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów. Mieszka na Brooklynie.

Aleksander Baron

Aleksander Baron jeden z lepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl  Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.

Jest  on również współwłaścicielem i head chefem warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasyki. Lokal jest rekomendowany przez organizację Slow Food Polska oraz znajduje się w żółtym przewodniku Gault&Millau Polska.

W ostatnich dwóch latach ukazały się również dwie publikacje książkowe autorstwa Aleksandra Barona - "Suwała, Baron i inni Przepisy i opowieści" (2015) oraz "Kiszonki i fermentacje" (2016). Pierwsza z nich została nagrodzona w tym roku w prestiżowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards.

 

 

 

Organizatorzy:

Projekt realizowany przy wsparciu

Partnerzy:

     

 
 
11.10.2017