Menora InfoPunkt

6.10.2017

Klasyka kuchni żydowskiej z Bartkiem Kieżunem

Klasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiejKlasyka kuchni żydowskiej
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Tym razem w rodzinnej atmosferze przygotujemy szabatowe menu z klasycznej kuchni zydowskiej. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


6 października (piatek), godz. 18:00, Menora InfoPunkt, Pl. Grzybowski 2, BRAK MIEJSC

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • Chałkę – nie ma kuchni żydowskiej bez chałki, bo nie bez nie szabatowej kolacji, dlatego my też od niej zaczniemy! Zapleciemy drożdżowe warkocze i zajmiemy się szakszuką.
  • Szakszukę – idealna na śniadanie, zwłaszcza po suto zakrapianej imprezie, dlatego zapewne najbardziej popularna jest w Tel-Avivie. Doprawimy ją kuminem i sumakiem, i będziemy mieć dość sił, by zająć się gęsim pipkiem.
  • Gęsi pipek – wystąpi w roli dania głównego. Nie wiadomo do końca, co to jest ów gęsi pipek, bo co innego znaczy w Krakowie, a co innego w Warszawie, my jednak po małopolsku chwycimy za gęsie żołądki. 
  • Hamantasze – czyli uszy Hamana, postaramy się niczego nikomu nie obciąć, choć o to w nazwie chodzi, ale raczej upiec słodkie ciastka, zwykle przygotowywane z okazji święta Purim.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów na www.polin.pl/menora

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

19.09.2017