Menora InfoPunkt

18.05.2018

Kuchnia regionu Marche z Alessią di Donato

Alessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia MarcheAlessia do Donato, warsztaty kulinarne, kuchnia Marche
fot. D. Matloch / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na ciąg dalszy naszej podróży przez Włochy szlakiem smaków żydowskich. Tym razem Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru, zabierze nas do Marche, regionu centralnych Włoch, który wyróżnia się pod wieloma względami niejednorodnością.


18 maja (piątek), godz. 18.00

Położenie geograficzne pomiędzy morzem a wzgórzami, silna tożsamość małych społeczności, które go zamieszkują oraz historia licznych wydarzeń politycznych, sprawiają, że jest to terytorium o różnorodnych tradycjach kulturowych i gastronomicznych, które czasami mogą wydawać się bardzo od siebie odległe.

W tym tak zróżnicowanym krajobrazie żydowska obecność nie jest wyjątkiem: począwszy od epoki rzymskiej, przez stulecia obecność ta była protagonistą imigracji i emigracji populacji Żydów włoskich, aszkenazyjskich i sefardyjskich. Ta niezwykła miscellanea charakteryzuje również menu, które wspólnie przygotujemy:

  • Maccheroncini di Campofilone - świeży makaron jajeczny, przygotowany ręcznie (podczas warsztatów) z sosem na bazie różnych mięs na pikantnie. Kultowe danie Regionu Marche.
  • Finocchi alla giudia - zdrowe i smaczne danie wegetariańskie, które doskonale wykorzystuje charakterystyczny smak jednego z ważniejszych produktów lokalnych: koper włoski.
  • Panzanella - jedno z bardziej znanych  dań wegetariańskich w centralnych Włoszech, w którym koncentrują się typowe smaki z regionu Marche oraz umiejętność zdrowego jedzenia: zboże, oliwa i pomidory.
  • Frustingo - dwa wieki historii połączone w tym niezwykłym deserze na bazie suszonych owoców i gotowanym moszczu winogronowym wytworzonym z autochtonicznych winogron podczas winobrania.

* Podstawowe produkty pochodzą bezpośrednio od producentów włoskich.


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

23.04.2018