Menora InfoPunkt

23.03.2018

Kuchnia Żydów weneckich z Alessią di Donato

Warsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di DonatoWarsztaty z Alesią di Donato
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Wiele potraw domowej kuchni weneckiej ma żydowskie pochodzenie. Zwłaszcza w samej Wenecji, gdzie wieki osobliwego przemieszania i wymiany stworzyły bardzo ścisłą i trwałą symbiozę pomiędzy rdzenną tradycją z zasadami kulinarnymi Żydów, dając niewyobrażalne i nadzwyczajne wyniki.


23 marca (piatek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

Menu warsztatów:

  • Risi e zafran - ryż z szafranem wywodzi się z żydowskiego zwyczaju przygotowywania zupy przed szabatem, dodawany do niej ryż to jeden z najważniejszych surowców wytwarzanych w regionie Veneto już od XV wieku. Szafran to przyprawa, która została wprowadzona na wenecki rynek przez żydowskich kupców, którzy handlowali ze światem arabskim. Dziś, danie to jest jednym z kamieni węgielnych weneckiej kuchni regionalnej, ale również daniem nadzwyczaj dobrze znanym w całych Włoszech.
  • Verze sofegae  - charakterystyką weneckiej kuchni żydowskiej (a zwłaszcza samej Wenecji) jest zastosowanie “agrodolce” - słodkiego i kwaśnego: duszona kapusta włoska, produkt, który tradycyjnie uprawiany jest właśnie w Veneto dzięki obecności idealnej gleby, duszona jest razem z dodatkami słodko-kwaśnymi.
  • Baccalà in agrodolce - połączenie ryby, symbolu miasta Vicenza, ze słodko-kwaśnymi nutami octu, cukru, orzeszkami piniowymi i rodzynkami.
  • Bussolai - wśród weneckich deserów pochodzenia żydowskiego bussolai są chyba najbardziej znanym. To przepyszne ciasteczka, typowe dla okresu wiosennego.


Allesia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia i Polka z wyboru. Szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, pisze o jedzeniu i kuchni, uczy technik kulinarnych, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotem.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

19.02.2018