Menora InfoPunkt

17.05.2017

Kuchnia Żydów weneckich z Bartkiem Kieżunem!

Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne Warsztaty kulinarne
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie już nasze siódme spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich. Tym pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza zabierzemy Was w podróż do Wenecji. A po gotowaniu zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


17 maja (środa), godz. 18:00, bilety: 150 zł, KUP BILETY >>

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • ASPARAGI ALLA BASSANESE – ten przepis pochodzi z Bassano del Grappa miejscowości oddalonej o kilkadziesiąt kilometrów od Wenecji.  Tak jak tam, gdzie według mieszkańców Wenecji rosną najlepsze szparagi, podamy je z sosem na bazie jajek i oliwy. Trochę jak sałatka, trochę jak przekąska, na pewno świetne w roli antipasto.
  • MOZZARELLA IN CARROZZA – najbardziej perwersyjna kanapka z Wenecji. Bywa, że w środku ma tylko mozzarellę, bywa, że ktoś coś dorzuci. Bomba kaloryczna i bomba smakowa – idealna by rozpocząć dzień, albo go zakończyć.
  • FEGATO ALLA VENEZIANA – cielęca wątróbka po wenecku to klasyka, która rozgościła się w kuchni weneckich Żydów. Cebula i wino wieńczą dzieło. 
  • TIRAMISU – najsłynniejszy włoski deser, który swoje początki ukrywa przed światem lepiej niż amerykański wywiad. Nie wiadomo kto go wymyślił, ani gdzie. Wiadomo za to ze mascarpone, kawa i piemonckie biszkopty tworzą mieszankę, która, ponoć, była w stanie postawić na nogi samego Casanovę.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

26.04.2017