Menora InfoPunkt

14.11.2017

Kuchnia Żydów włoskich w wersji wege

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie nasze kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich. Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowski Makaroniarz, w rodzinnej atmosferze przygotujemy specjalne menu z różnych części Włoch w wersji wegetariańskiej. Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


14 listopada (wtorek), godz. 18.00, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • Melanzane alla tarantina – to Żydzi przywieźli bakłażany do Italii i do tego zrobili z nich kulinarny szlagier. Bakłażany z Taranto są tego najlepszym dowodem.
  • Polpette vegetariane di lenticchie al pomodoro – pulpety na obiad uwielbiał Marcello Mastroianni, nie wiem czy w wersji wege, ale zjadając je, bez wątpienia będziemy mogli się poczuć jak Marcello na niedzielnym obiedzie u Mamme.
  • Orecchiete con broccoli – trwają spory o to, czy orecchiette to tradycja Żydów z Prowansji, czy z Apulii – my tego sporu nie będziemy rozstrzygać, ale zjemy po prostu świetne danie z samego krańca włoskiego buta.
  • Cassola, torta di ricotta senza farina – najlepsze kasztany są na Placu Pigalle, a najlepsze żydowskie w Rzymie, dlatego na koniec upieczemy sernik z rzymskim rodowodem.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

25.10.2017