Menora InfoPunkt

5.10.2017

Kuchnia Żydów włoskich z Bartkiem Kieżunem

Warsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem KieżunemWarsztaty z Bartkiem Kieżunem
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie nasze ósme spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich. Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowski Makaroniarz, w rodzinnej atmosferze przygotujemy specjalne menu z różnych części Włoch. Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


5 października (czwartek), godz. 18.00, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • Patè di fegato all’ebraica – rzymski patent na drobiowe wątróbki ze słodką marsalą i gałką muszkatołową, stołeczna wersja klasycznej przystawki z Toskanii, pate podamy oczywiście na grzance, czyli, jak mówią Włosi, crostini.
  • Bucatini al’amatriciana – amatriciana to klasyczny sos do makaronu przyrządzany na bazie sosu pomidorowego z pancettą czyli boczkiem. Rzymskim Żydom tak się spodobał, że pokombinowali chwilę przy przepisie, tak by można było podawać go w wersji koszernej.
  • Pomodori con il riso – jedno z ulubionych dań wegetariańskich Audrey Hupburn i pewniak, jeśli chodzi o stół podczas święta Pesach, z polskiego punktu widzenia nieco dziwny, bo na jednym talerzu jednocześnie wylądują ziemniaki i ryż.
  • Pizza di Beridde – dla jednych śniadanie, dla innych deser, słodkie pieczywo pełne skórki pomarańczowej i rodzynek, jego początki giną w mrokach długich dziejów, ale pewne jest, że w Rzymie uchodzi na wyjątkowy smakołyk.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów na www.polin.pl/menora

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

13.09.2017