Menora InfoPunkt

13.03.2018

Kuchnia Żydów włoskich z Krakowskim Makaroniarzem

Kuchnia Żydów włoskich
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na marcowy wieczór! Tym razem wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu.


13 marca (wtorek), godz. 18:00

Nauczymy się przygotowywać:

  • Frittata con cipolle rosse – włoski omlet bywa różny, zdarza się bowiem, że czasem nie ma w sobie nawet jajek. My przyrządzimy taki z dodatkiem czerwonej cebuli.
  • Peperonata con mandorle – to pomysł z Italii na całkiem znane w Polsce leczo. Widać jednak trochę inne podejście, bo w Kalabrii w garnku lądują migdały! Dobry pomysł na zimowy dodatek do obiadu.
  • Stracotto  - to rzymski pomysł na wołowinę. Mięso długo dusi się w czerwonym winie z dodatkiem pomidorów, doprawiając solą, pieprzem i czerwoną cebulą. My dorzucimy jeszcze nieco ziół i zobaczymy co z tego wyniknie.
  • Biscotti al cioccolato senza farina – warsztaty zakończymy czekoladowymi ciasteczkami bez mąki, które najpierw będziemy trzymać w lodówce, a dopiero potem w piekarniku.


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

06.03.2018