Menora InfoPunkt

15.11.2017

Kuchnia Żydów z Trypolisu

Warsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne, Bartek Kieżun, Menora InfoPunkt
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie nasze kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich. Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowski Makaroniarz, w rodzinnej atmosferze przygotujemy menu inspirowane libijską kuchnią żydowską. Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


15 listopada (środa), godz. 18.00, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

  • Bamia – okrę bogatą w witaminę C podamy, tak jak robili to Żydzi w Trypolisie, duszoną w pomidorach. To postne danie tradycyjnie je się w dniu Tisha B'Av rozpamiętując między innymi zburzenia Pierwszej Świątyni, my jednak postaramy się nie smucić za bardzo.
  • Mujadara – obecna na całym Bliskim Wschodzie mujadara to bardzo proste danie o bardzo, bardzo długiej historii. Opis tego dania jest okropny, więc go ominę, ale smakuje bosko!
  • Mafrum – to danie przywędrowało do Włoch razem z Żydami libijskimi, dziś nadal jest bardzo popularne, a my na warsztatach postaramy się podołać wyzwaniu i nadziać warzywa wołowiną, a potem usmażyć je najdziwniejszej panierce świata.
  • Safra – to torcik z semoliny solidnie podlany słodkim syropem z dodatkiem wody pomarańczowej! Krótko mówiąc: pyszka!

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

06.11.2017