Menora InfoPunkt

16.05.2017

Majowe gotowanie w Menora InfoPunkcie!

Warsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarneWarsztaty kulinarne
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

To będzie nasze szóste spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich. Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza, w rodzinnej atmosferze przygotujemy specjalne menu z różnych części Włoch. Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


16 maja (wtorek), godz. 18:00 - 22:00, bilety: 150 zł, KUP BILETY >>

Podczas zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • BRUSCHETTA CON ZUCCA SFRANTA – antipasto ze środkowej Italii. Pitigliano, skąd pochodzi receptura, to przepiękne miasteczko zbudowane na skale z wulkanicznego tufu. Robi wrażenie! Dyniowy mus podkręcony czarnym pieprzem i bazylią, który podamy na pszennej grzance też!
  • INSALATA DI PASTA PER LAG BA OMER – Lag Ba Omer to święto będące pretekstem do rodzinnych i przyjacielskich pikników. Do koszyków pakuje się wówczas wiele pyszności między innymi między innymi sałatkę z makaronu z dodatkiem avocado!
  • FRIZINSAL – potrawa, za którą stoją Żydzi weneccy. Morskie podboje Wenecji dały miastu możliwość rozwijania kuchni we wszystkich kierunkach. Egzotyczne towary i przyprawy wzbogaciły menu w Lagunie. Efektem jest frizinsal  - potrawa z delikatnego drobiowego fileta pełna egzotycznych aromatów.
  • TORTA CAPRESE – deser z Capri, za którego powstanie jest odpowiedzialny ponoć sam Al Capone. Rzymskim Żydom spodobało się na tyle, że przyjęli je jak swoje. Migdałowy torcik z czekoladą wygląda niepozornie, ale smakuje obłędnie!

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

11.04.2017