Menora InfoPunkt

29.08.2017

Przetwory Fani Lewando

warsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewandowarsztaty kulinarne, Fania Lewando
fot. Sabina Francuz

Jak zatrzymać lato w słoikach - zgodnie wytycznymi Fani Lewando, przedwojennej prekursorki wegetarianizmu? Nauczysz się tego na warsztatach kulinarnych w Menora InfoPunkt.


29 sierpnia (wtorek), godz. 18:00, liczba miejsc: 12, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Jaki jest sens planowania zimy w środku lata? Dzisiaj, w erze globalizacji, gdy przez cały rok świeże pomidory mamy w zasięgu ręki, życie w zgodzie z rytmem natury podyktowane jest świadomym wyborem. Zapobiegawcza restauratorka Fania Lewando, swą wiedzę pozyskiwaną z licznych eksperymentów, skrzętnie zamykała w słoikach, puszkach, lnianych woreczkach. Sięgając po jej doświadczenie, zapełnimy własną spiżarnię dżemami, kiszonkami i solankami, z najlepszych sierpniowych owoców, warzyw i ziół. 

Osadzona w kulturze aszkenazyjskiej Fania Lewando dokonała prawdziwej rewolucji kulinarnej. Prowadzona przez nią w latach trzydziestych ub stulecia restauracja wegetariańska, biła rekordy popularności, wzbudzając mnóstwo emocji zarówno wśród śmietanki towarzyskiej jak i wielu mieszkańców Wilna. Przyświecającą jej ideę tikkun olam, przeniosła na swój zawodowy grunt, przyczyniając się  tym samym do rozpowszechnienia lokalnej kuchni roślinnej. Mimo upływu blisko 90 lat, wiele przepisów pochodzących z przełomowej książki Fani, nadal jest niezmiernie inspirujących, świeżych i pobudzających do myślenia.

Fania Lewando była właścicielką wegetariańskiej restauracji w Wilnie, założycielką „szkoły dietetyki” dla żydowskich kobiet, propagatorką roślinnej diety. Jej restauracja, popularna wśród żydowskiej bohemy artystycznej, gościła m.in. Marca Chagalla. W 1938 r. wydała książkę kucharską „Vegetarish dietisher kokhbukh. 400 shpayzn gemakht oysshislekh fun grinsn” z 400 przepisami wegetariańskimi, bazującymi na tradycji aszkenazyjskich Żydów, jak i na własnych przemyśleniach i odkryciach autorki. Wszystko było zainspirowane ideą Tikkun Olam - czynienia świata lepszym – nie tylko dla ludzi, ale dla wszystkich żyjących na nim istot.

Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję aktywnie brać udział w spotkaniach, a efekty swej pracy skonsumować na miejscu lub zabrać ze sobą.

Czas trwania warsztatów: 3 godziny.


Warsztaty przygotowaliśmy we współpracy z Festiwal Singera - Festiwalem Kultury Żydowskiej Warszawa Singera organizowanym przez Fundację Shalom od 2004 roku. Jego inicjatorką i twórcą jest Gołda Tencer, Dyrektor Fundacji, aktorka, scenarzystka, reżyser oraz Dyrektor Teatru Żydowskiego im. E. Rachel i Idy Kamińskich w Warszawie.

W ciągu kilku festiwalowych dni jego uczestnicy mogą zapoznać się z całym bogactwem kultury żydowskiej, poprzez różne środki wyrazu: teatr, film, taniec, spotkania literackie, język jidysz, sesje naukowe, sztuki wizualne, muzykę oraz wystawy z udziałem najwybitniejszych artystów z Polski i całego świata.

Tegoroczna, XIV edycja odbędzie się w dniach 26 sierpnia – 3 września 2017 roku.

 

 

31.07.2017