Menora InfoPunkt

14.02.2018

Walentynki z kuchnią Żydów włoskich i Bartkiem Kieżunem

Bartek Kieżun
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na walentynkowy wieczór!


14 lutego (środa), godz. 18.00, BRAK BILETÓW

Tym razem wspólnie z uczestnikami, pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów. Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu. Warsztaty prowadzi Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, autor książki "Italia do zjedzenia".

Menu warsztatów:

  • Cacio e pepe – to jeden z licznych rzymskich przepisów, które świetnie się wpisywały w zasady kaszrutu, dlatego można przypuszczać, że przy misce z cacio e pepe wszyscy obywatele Rzymu byli równi.
  • Polpette fritte – sycylijskie smażone na oliwie pulpeciki to pozostałość po przybyszach na Sycylię z XVI wieku. Żydzi odrzucili na Sycylii smalec jako tłuszcz na którym się smaży i podkręcili aromatem oliwy kuchnię wyspiarzy.
  • Zucchine fritte – cukinie przesmażymy krótko na oliwie z dodatkiem octu balsamicznego, będzie idealnym dodatkiem do pulpecików.
  • Biscotti di Ceglie – apulijskie migdałowe ciasteczka nadziewane dżemem pokochali wszyscy mieszkańcy południa Italii, na pewno nie tylko dlatego, że są podkręcone aromatycznym likierem.


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną „Italia do zjedzenia”.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

14.12.2017