Menora InfoPunkt

4.04.2017

Włoskie wegetariańskie Pesach - warsztaty kulinarne

Warsztaty kulinarne Menora InfoPunkt, Pesach
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Cykl poświęcony kuchni Żydów włoskich w Menora InfoPunkcie trwa w najlepsze i cieszy się niesłabnącą popularnością! Tym razem wspólnie z uczestnikami w rodzinnej atmosferze przygotujemy menu od przystawki po deser  związane ze świętem Pesach. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu! Warsztaty prowadzi Krakowski Makaroniarz, czyli Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


4 kwietnia (wtorek), godz. 18:00 - 22:00, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Podczas pierwszych zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • BURICCHE – pieczone pierożki z różnorakim nadzieniem lądują na stole nie tylko z okazji święta Paschy, co więcej pół kulinarnego świata Italii twierdzi, że to danie żydowskie, drugie pół, że włoskie, a jedni i drudzy po cichu przyznają się do tego, ze nazwa mocno kojarzy się  z burkiem znanym wszystkim jak Morze Śródziemne długie i szerokie. My nie zważając na włoskie spory przygotujemy je według przepisu Żydów z portowego Livorno.
  • GNOCCHI DI PESACH – na gnocchi dobry moment jest zawsze, dlatego nie można się dziwić, że włoscy Żydzi postawili na gnocchi podczas obchodów Pesach, niby wcale nie różnią się od swoich włoskich kolegów, ale by je przyrządzić do ziemniaków dodaje się nie zwykłą mąkę, a macę! Podamy je z masłem i odrobiną parmigiano reggiano!
  • RISOTTO DI PESACH CON LE FAVE – przywędrowało do Italii a greckiego Tripolisu. Przygotowywane tradycyjnie podczas wieczerzy sederowej cieszy oko zielonym bobem i mało kto dziś pamięta, że to żydowskie danie ma arabskie korzenie i kiedyś mówiono o nim: raz bel ful!
  • TORTA DI MANDORLE – tu wszyscy są zgodni. To idealne ciasto na Pesach – zatem nie będziemy za wiele dyskutować, tylko przyrządzimy j tak jak rzymscy obywatele żydowskiego pochodzenia i zgodnie z zasadami obowiązującymi podczas Pesach nie dodamy do środka ani grama drożdży!

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

     

08.03.2017