Rocznice i święta

29.09-1.10.2019

Rosz ha-Szana 5780 - żydowski nowy rok

Szofar - róg, w który dmie się z okazji święta Rosz ha-Szana
Szofar - róg, w który dmie się z okazji święta Rosz ha-Szana, fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Wkrótce rozpocznie się 5780 rok kalendarza żydowskiego. Pierwszego i drugiego dnia żydowskiego miesiąca Tiszrej obchodzone jest święto Rosz ha-Szana, czyli żydowski nowy rok. Według kalendarza gregoriańskiego w 2019 roku Rosz ha-Szana trwa od wieczora 29 września do wieczora 1 października.


Rosz ha-Szana (hebr. ראש השנה – Głowa Roku), biblijnie nazwane Jom Trua (hebr. יום תרועה – Dzień Trąbienia), pierwszy dzień roku żydowskiego. Upamiętnia zakończenie boskiego aktu stworzenia, a szczególnie szóstego dnia, gdy Bóg stworzył człowieka. Święto to trwa dwa dni w Izraelu i w diasporze. Jest to wydarzenie w kalendarzu żydowskim, które otwiera okres pokuty trwający do Jom Kipur.

W tym dniu naród żydowski staje ze skruchą przed Bogiem, oczekując przebaczenia i miłosierdzia. Charakterystyczne dla święta Rosz ha-Szana jest składanie życzeń np.: "Abyśmy byli zapisani na dobry rok". Odmawiane są dodatkowe modlitwy Musaf, dmie się wielokrotnie w szofar (róg) – stąd nazwa Święto Trąbienia. W świąteczne popołudnie Żydzi udają się nad brzeg rzeki lub innego naturalnego zbiornika wody, aby uczestniczyć w ceremonii Taszlichu, symbolicznego pozbywania się grzechów.

Kuchnia świąteczna obfituje w wiele symbolicznych potraw, wyrażających życzenia dobrego życia, obfitości i powodzenia w nowym roku. Tradycyjnymi pokarmami świątecznymi są m.in.: jabłko zanurzone w miodzie, marchewka, buraki, daktyle, (głowa) ryby czy owoc granatu.

 

 

14.09.2017