Wystawy

Nowa wystawa: "Od kuchni online"

Zza pleców dwóch osób widać ekran laptopa, który stoi na blacie stołu. Na ekranie wyświetlona strona www "Od kuchni". Widać napis po angielsku: The American Story
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Czy podczas surfowania w Internecie można poczuć się głodnym? No pewnie! Szczególnie, jeśli damy się skusić najnowszej wystawie online "Od kuchni". Na szczęście znajdziemy tutaj wiele sposobów, by temu wyzwaniu sprostać – przepisy na przekąski, obiady oraz desery są na jedno kliknięcie: i trudno im się oprzeć!

Wystawa "Od kuchni" online przybliża kulturę kulinarną Żydów europejskich, szczególnie diaspory żyjącej na historycznych terenach Polski. To fantastyczna okazja, by poznać receptury, z których chętnie korzystały nasze prababcie, a następnie wypróbować je u siebie w domu. Platforma jest interaktywna – jeśli któryś pomysł na danie szczególnie nam się spodoba, możemy przyznać mu gwiazdki, a nawet dodawać własne przepisy. Dzięki temu ludzie z całego świata poszerzą swoje kulinarne horyzonty i będą mogli wypróbować dania, które są naszą rodzinną tradycją. Niektóre przepisy ewoluowały w zaskakujący sposób – ze względu na lokalne uwarunkowania, czyli nowe przyprawy, składniki i tradycje.

"Od kuchni" online to jednak znacznie więcej niż zbiór porad, co i jak należy gotować. Wystarczy komputer, smartfon lub tablet, by zanurzyć się w żydowskiej historii i kulturze kulinarnej mającej setki, a nawet tysiące lat.

Podróż ułatwią nam 4 ścieżki tematyczne: "Tradycja", "Diaspora", "Nowoczesność" i "Wspomnienia". Czeka na nas mnóstwo zdjęć, historii, filmów i ciekawostek. Całość opiera się na materiałach przygotowanych na wystawę czasową, którą widzowie mogą oglądać w Muzeum POLIN od marca do grudnia 2022 roku. Ale nudzić się nie będą nie tylko osoby, które na ekspozycję nie dotrą, ale także ci, którzy mieli ją okazję już zobaczyć: nowe, poszerzone treści są dosłownie na wyciągnięcie ręki.

I oczywiście także przepisy – więc jeśli tylko zgłodniejemy, możemy sobie zrobić przerwę i przenieść wystawę do własnej kuchni. Bo, koniec końców, wszystko najlepiej smakuje w realu. Smacznego!