Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna"
Czy z talerza można wyczytać, kim jesteśmy: skąd pochodzimy, kim byli nasi przodkowie, kim są nasi sąsiedzi i jaki jest nasz styl życia? Na wystawie prezentujemy Żydów od kuchni: przybliżamy żydowską kulturę w różnych zakątkach świata, pokazując charakterystyczne potrawy, ich sposób przyrządzania, pochodzenie i znaczenie.
- 11 marca - 12 grudnia 2022
- Zamów e-booka katalogu do wystawy "Od kuchni" →
Kultura kulinarna jest bardzo istotnym elementem żydowskiej tożsamości: umacnia poczucie przynależności do wspólnoty, a jednocześnie stanowi wyznacznik odrębności. Kształtowała się na przestrzeni tysiącleci w różnych szerokościach geograficznych i dlatego jest dziś bardzo różnorodna. Opowieść o żydowskim jedzeniu jest więc zarazem opowieścią o żydowskiej religii, kulturze i historii.
Wystawa "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna" to podróż w czasie i przestrzeni. Prezentujemy na niej różnorodność tradycji i dań żyjących przez stulecia w diasporze Żydów. Opowiadamy o tym, jak dzięki migracjom rozpowszechniali potrawy i produkty, począwszy od średniowiecza aż po wielkie fale emigracji w XIX i XX wieku. Przedstawiamy religijny fundament spajający żydowską kuchnię, zasady koszerności związane z przygotowaniem posiłków oraz współczesne łamanie tradycji i odkrywanie na nowo kulinarnych korzeni. Skłaniamy także do refleksji, prezentując cztery rzeźby Anny Królikiewicz, przygotowane specjalnie z myślą o ekspozycji.
Zapraszając na wystawę, zachęcamy do wspólnego poszukiwania odpowiedzi na pytanie: czym jest żydowska kuchnia? Odkrywając, co łączy placki ziemniaczane z latkesami i gołąbki z holiszkami, jaki związek ma czulent z adafiną i dlaczego nowojorczycy uważają ogórki kiszone i barszcz za dania żydowskie, przekonajmy się, jak bogata jest żydowska kultura kulinarna.
- Kuratorki wystawy: Magdalena Maślak, Tamara Sztyma
- Projekt wystawy: ONTO | Kaja Nosal i Anna Wręga
- Autorka instalacji artystycznej: Anna Królikiewicz (współpraca: Tomasz Krupiński, Michał Majchrowicz, Małgorzata Markiewicz, Joanna Tofiło, Anna Wilczyńska)
- Autorka graficznych symboli jedzenia: Zofia Rogula
- Autorka wycinanek: Monika Krajewska
- Realizacja filmów: Patryk Grochowalski
- Kuratorka organizacyjna: Kinga Lewandowska-Doleszczak
- Kierowniczka Działu Wystaw: Joanna Fikus
- Inwentaryzatorka: Małgorzata Bogdańska-Krzyżanek
- Opieka konserwatorska: Agnieszka Cyrulik, Erika Krzyczkowska-Roman, Marta Stawińska
- Licencje: Anna Rechentiuk-Tyszka
- Tłumaczenie i korekta tekstów angielskich: Zofia Sochańska
- Korekta tekstów w języku polskim: Maria Koral
- Identyfikacja wizualna wystawy: Adam Żebrowski
- Promocja wystawy: Marta Dziewulska, Marlena Bogusz, Michał Kulisiewicz, Jakub Woźniak, Radosław Wójcik
- Koordynatorka programu towarzyszącego: Magdalena Maślak
- Realizacja wystawy: IKG Aleksander Sieklicki
- Realizacja multimediów na wystawie: Eidotech Polska Sp. z o.o.
- Dostępność: Wioleta Jóźwiak
- Opieka techniczna: Paweł Przyborowski, Tomasz Romanowski, Dariusz Różalski, Witold Słabuszewski, Jacek Szczygieł