Menora Info

26-30.09.2018

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia 2018

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na pierwszą odsłonę TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia, który odbędzie się w Warszawie w dniach 26-30 września!

TISZ* (jid. stół) - w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole.

TISZ Festiwal nie jest kolejną sentymentalną pocztówką ze świata, którego nie ma. Tą i kolejnymi edycjami pokażemy współczesną odsłonę kulinarnej tradycji, a jedzenie będzie punktem wyjścia do dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – teraz i kiedyś. Chcemy się z Wami spotkać m.in. na spacerach, warsztatach, debatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole, aby razem gotować, rozmawiać, śmiać się i przede wszystkim próbować żydowskiego jedzenia, które nie przestaje fascynować i smakować. 

Sprawdź program festiwalu >>


Wielbicieli kuchni roślinnej ucieszy fakt, że pierwsza odsłona Festiwalu upłynie pod znakiem żydowskiej kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. A wszystko to za sprawą Fani Lewando, która była właścicielką lubianej przez przedwojenną bohemę restauracji w Wilnie. Jej dania chwalił Marc Chagall, a ona sama popularyzując dietę wegetariańską rewolucjonizowała koszerną kuchnię aszkenazyjskich Żydów. Już 100 lat temu, jak wiele naszych babć, Fania była zwolenniczką filozofii dziś nazywaną „zero waste”, a napisana przez nią książka kucharska hołdowała idei „Tikkun Olam” – czynienia świata lepszym nie tylko dla ludzi, ale dla wszystkich żyjących na nim istot. 

Festiwal uroczyście zainaugurujemy w środę, 26 września, w Audytorium Muzeum POLIN. W piątkowy wieczór 28 września zaprosimy Was natomiast do specjalnie zaaranżowanego holu głównego Muzeum POLIN na wyjątkową szabatową kolację, którą stworzą świetni szefowie kuchni:

  • Aleksander Baron
  • Alessia Di Donato
  • Sabina Francuz
  • Malka Kafka
  • Laurel Kratochvila

oraz 

sommelier: Katarzyna Federowicz.

Spróbujecie dań, które przez lata łączyły kolejne pokolenia polskich Żydów i Żydówek, często mając też swoje lustrzane odbicie w kuchniach ich nieżydowskich sąsiadów. Będzie to kulinarny spektakl i wyborna uczta jednocześnie, której towarzyszyć będzie degustacja specjalnie dobranych alkoholi.

Podczas warsztatów kulinarnych w Menorze Info przekonamy się czym była (i jest!) kuchnia żydowska, a także wspólnie z Wami spróbujemy przywrócić niezwykłe smaki i zapachy cymesu i tradycyjnej szabatowej chałki w polskich domach. Podczas spacerów wyruszymy na poszukiwanie koszernych sklepów, eleganckich restauracji i gwarnych targów przedwojennej żydowskiej Warszawy. Sprawdzimy, gdzie można było zjeść najlepszą gefilte fisz, a gdzie kupić słodkie wino „Karmel”, o którego smaku przypominającym aperitif pisał Józef Hen. Spragnieni współczesnej żydowsko-polskiej kuchni powinni wybrać się na nasz food tour - spacer połączony z degustacją. Podczas Festiwalu żydowskie jedzenie powróci do Warszawy – w wybranych restauracjach i barach będzie można spróbować specjalnie wprowadzonych do menu żydowskich smaków.

TISZ Festiwal zbiegnie się z radosnym świętem Sukot, odbywającym się na koniec żniw, ale też upamiętniającym 40-letnią wędrówkę Żydów przez pustynię do Ziemi Izraela. Religijni Żydzi na czas święta przenoszą się do szałasów (zwanych kuczkami lub sukami) i tam razem z rodziną i przyjaciółmi modlą się, radują się i jedzą. Was także zaprosimy do naszego szałasu, żeby wspólnie cieszyć 1. edycją Festiwalu!

Zarezerwujcie czas już teraz!

Szczegółowy program wydarzeń oraz bilety na wybrane wydarzenia już WKRÓTCE.

Osoby i organizacje chętne do zaangażowania się w Festiwal zapraszamy do kontaktu przez nasz adres e-mail: menora@polin.pl

 

Będziemy jeść z:

  

Organizator festiwalu: 

 

Współorganizator:

Wsparcie:

Rodzina Organ

Ken & Wendy Ruby oraz The Ruby Family Foundation

01.08.2019