Menora Info

16-20.10.2019

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM

Opis zdjęcia: składniki do chałki - jajka, drożdże, miska, woda, łyżka, fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Druga odsłona TISZ* Festiwalu Żydowskiego Jedzenia odbędzie się w Warszawie w trakcie radosnego, żydowskiego święta Sukkot. Hasłem tegorocznej edycji kulinarnego festiwalu organizowanego przez Muzeum POLIN będzie DOM.

16-20 października (środa - niedziela)

Czym jest dla Ciebie "dom"? Czy jest to kraj, w którym się urodziłeś lub osiedliłeś, czy może raczej wielopiętrowy blok, w którym się wychowałeś? A może to miejsce, w którym czujesz się najbezpieczniej? Mimo wielości znaczeń, dom to dla każdego z nas obraz wspólnoty, ciepło, emocje i relacje łączące nas z otoczeniem. „Kuchnia domowa” zaś nierozerwalnie kojarzy nam się ze smakami dzieciństwa, prostotą i szczerością na talerzu.

Właśnie dlatego podczas drugiej edycji TISZ Festiwalu chcemy – obok dobrze podanej opowieści o żydowskich mieszkańcach Polski – wspólnie poszukać domowych smaków.

Będziemy się spotykać na spacerach, warsztatach, projekcjach filmowych i przy wspólnym stole, aby razem gotować, rozmawiać i - przede wszystkim - próbować żydowskiego jedzenia. Zaprosimy Was na wyjątkowy szabatowy brunch, do wspólnego plecenia chałek w przestrzeniach muzeum, na spotkania o książkach kulinarnych i warsztaty ceramiczne. Podzielimy się rodzinnymi historiami o jedzeniu, nakryjemy stoły na Muranowie i kulinarnym szlakiem zwiedzimy Warszawę.

TISZ* (jid. stół) - w tradycji żydowskiej radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole

 

Organizator festiwalu: 


Współorganizator:

Sponsorzy projektu

Organ Family

Roselyne Chroman Swig

Wsparcie:

Gendell Family Foundation 

Partner medialny

01.08.2019