Spotkanie
3.06.2022

Kolacja szabatowa

W pierwszy czerwcowy piątek mamy zaszczyt zaprosić na kolejną wyjątkową kolację szabatową, która wprowadzi nas w czas odpoczynku i bycia z bliskimi. Tym razem motywem przewodnim kolacji będzie aromatyczna kuchnia izraelska.

  • 3 czerwca, godz. 19.00-21.00, BRAK MIEJSC
  • bilety: 250 zł
  • liczba miejsc ograniczona
  • Bistro "Warsze" (Budynek Muzeum POLIN)

Kolacja szabatowa przygotowana przez Bistro "Warsze" składać się będzie z przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru. Do wyboru menu wegetariańskie lub mięsne.  

W trakcie kolacji spróbujemy klasycznych dań kuchni izraelskiej. Serwowane potrawy – pełne świeżych sezonowych owoców i warzyw – wiążą się z żydowskim świętem Szawuot, zwanym inaczej Świętem Żniw czy Świętem Pierwszych Owoców. Czekać na Was będą między innymi izraelskie mezze, sycąca zupa harira, aromatyczne, pełne sefaradyskich ziół danie główne, a na deser pudding mleczny – malabi, niezwykle popularny w Izraelu w czasie święta Szawuot. 

Kolacja będzie prowadzona przez kuratorkę wystawy czasowej Magdalenę Maślak, która opowie o kuchni żydowskiej i przybliży historie podawanych potraw.

Podczas kolacji będą serwowane alkohole starannie dobrane do każdego dania. 

W ramach biletu na kolację przysługuje bilet na zwiedzanie wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".

Menu

Na początek:

  • świeżo upieczona chałka.

Przystawka dla wszystkich:

  • mezze izraelskie: klasyczny hummus, kiszonki z sezonowych warzyw własnego wyrobu, falafel, kalafior,  sałatka fattoush, minipita
  • wino wytrawne białe – Barkan Classic Sauvignon Blanc
  • wegetariańska zupa harira – z soczewicy z pomidorami i warzywami.

Danie główne:

  • mięsne: hamin – czulent sefardyjski z przyprawami
  • wege: hamin w wersji wegetariańskiej
  • wino czerwone wytrawne Ben Ami Cabernet Sauvignon.

Deser:

  • malabi
  • nalewka Baczewskich.

Napoje zimne:

  • woda niegazowana z miętą i cytryną w karafkach.

Napoje gorące:

  • kawa/herbata na bufecie kawowym do deseru.