Kolacja szabatowa
image

image

image

image

W pierwszy czerwcowy piątek mamy zaszczyt zaprosić na kolejną wyjątkową kolację szabatową, która wprowadzi nas w czas odpoczynku i bycia z bliskimi. Tym razem motywem przewodnim kolacji będzie aromatyczna kuchnia izraelska.
- 3 czerwca, godz. 19.00-21.00, BRAK MIEJSC
- bilety: 250 zł
- liczba miejsc ograniczona
- Bistro "Warsze" (Budynek Muzeum POLIN)
Kolacja szabatowa przygotowana przez Bistro "Warsze" składać się będzie z przystawki, pierwszego i drugiego dania oraz deseru. Do wyboru menu wegetariańskie lub mięsne.
W trakcie kolacji spróbujemy klasycznych dań kuchni izraelskiej. Serwowane potrawy – pełne świeżych sezonowych owoców i warzyw – wiążą się z żydowskim świętem Szawuot, zwanym inaczej Świętem Żniw czy Świętem Pierwszych Owoców. Czekać na Was będą między innymi izraelskie mezze, sycąca zupa harira, aromatyczne, pełne sefaradyskich ziół danie główne, a na deser pudding mleczny – malabi, niezwykle popularny w Izraelu w czasie święta Szawuot.
Kolacja będzie prowadzona przez kuratorkę wystawy czasowej Magdalenę Maślak, która opowie o kuchni żydowskiej i przybliży historie podawanych potraw.
Podczas kolacji będą serwowane alkohole starannie dobrane do każdego dania.
W ramach biletu na kolację przysługuje bilet na zwiedzanie wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Menu
Na początek:
- świeżo upieczona chałka.
Przystawka dla wszystkich:
- mezze izraelskie: klasyczny hummus, kiszonki z sezonowych warzyw własnego wyrobu, falafel, kalafior, sałatka fattoush, minipita
- wino wytrawne białe – Barkan Classic Sauvignon Blanc
- wegetariańska zupa harira – z soczewicy z pomidorami i warzywami.
Danie główne:
- mięsne: hamin – czulent sefardyjski z przyprawami
- wege: hamin w wersji wegetariańskiej
- wino czerwone wytrawne Ben Ami Cabernet Sauvignon.
Deser:
- malabi
- nalewka Baczewskich.
Napoje zimne:
- woda niegazowana z miętą i cytryną w karafkach.
Napoje gorące:
- kawa/herbata na bufecie kawowym do deseru.