Kolacja szabatowa w Muzeum POLIN
image

image

image

image

image

Pierwsza w tym roku, wyjątkowa kolacja szabatowa będzie nawiązywać do życia i twórczości jednego z najbardziej znanych malarzy XX wieku – Marca Chagalla.
- 2 czerwca (piątek), godz. 20.00
- Bilety: 250 zł, BRAK MIEJSC
- Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
- Liczba miejsc ograniczona: 50 osób
"Kolacja w dzień szabasu – czyste ręce ojca, jego twarz i biała koszula – napełniała mnie spokojem, Wszystko było dobre. […] Widok tych szabasowych potraw unosił mnie daleko, przypominając o istnieniu jakiegoś sensu życia"
Marc Chagall, Moje życie
Unoszące się nad sztetlem postaci, wzlatujące ponad dachy zwierzęta, mieniące się kolorami bukiety kwiatów – to elementy kojarzone z nostalgiczną i owianą magią twórczością Chagalla. Wśród nich było także jedzenie, które powracało wciąż w jego wspomnieniach oraz twórczości, przenosząc zmysłami do rodzinnego miasta.
Nasza kolacja odnosić się będzie do okresu białoruskiego w życiu Marca Chagalla, który urodził się i przez część swojego życia spędził w Witebsku. Menu będzie przygotowane przez pochodzącego z Białorusi szefa kuchni Siarheja Krupienkę oraz muzealną restaurację "Warsze". Daniom będą towarzyszyć napoje dobrane przez sommelierkę Katarzynę Federowicz, a cała kolacja zostanie okraszona komentarzem dotyczącym zarówno kuchni żydowskiej, jak i jej związków z malarstwem i życiem Chagalla. Wszystko podane zostanie na obrusach zaprojektowanych przez artystkę Valerię Pasekę, pokrytych malowidłami nawiązującymi do twórczości malarza.
Uczestnicy kolacji otrzymają także upominek, który pomoże im przedłużyć odpoczynek szabatowy i pozostać na dłużej w kontakcie z dziełami tego wybitnego artysty.
Menu:
Menu kolacji jest w pełni wegetariańskie, przygotowane z sezonowych i lokalnych produktów.
Przystawka – Siarhiej Krupienka
- Syrniki z cebulą marynowaną w miodzie
Zupa – Siarhiej Krupienka
- Chłodnik z młodych buraków ćwikłowych z liśćmi i młodych ogórków, na kwasie buraczanym
Danie główne – "Warsze"
- Zielone i białe szparagi zapieczone w cieście ze słonym twarogiem i migdałami
Deser – "Warsze"
- Karmelizowany rabarbar zapiekany z truskawkami, lody z pastą sezamową i miodem
Wybór win i napojów – Katarzyna Federowicz.
Wydarzenie towarzyszy wystawie "MNW kolekcjonuje. Zakupy z lat 2017–2022", 11 maja – 27 sierpnia 2023, Muzeum Narodowe w Warszawie.