Menora InfoPunkt

6.06.2018

Kuchnia Żydów włoskich z Bartkiem Kieżunem

warsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarzwarsztaty kulinarne, Barrtek Kieżun, Menora InfoPunkt, Krakowski Makaroniarz
fot. M. Jaźwiecki / Muzeum Historii Żydów Polskich

Kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na wiosenny wieczór! Wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotowaliśmy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasieliśmy do wspólnego stołu.


6 czerwca (środa), godz. 18.00

Tym razem przygotowywliśmy:

  • Fagiolini all’aceto – przystawka idealna do zabrania na piknik jako sałatka, smak zielonej fasolki szparagowej w Italii podbija ocet balsamiczny. Podamy ją z chrupiącymi kawałkami ciabatty.
  • Gnocchi verde con parmigiano reggiano – zielone gnocchi to idealny sposób na lekki letni obiad, podamy je z confitowanymi pomidorkami, bo te gnocchi aż się o to proszą!
  • Risotto alle otto erbe - żydowskie danie z portowej Ankony, zielone jak pola wiosną. Żeby je trochę podkręcić dodamy na sam koniec nieco gorgonzoli z Lombardii. Taka miedzy regionalna fuzja smaków!
  • Amaretti – trzeba mieć w domu jeśli chcemy zrobić ravioli z dynią na sposób z Mantui, ale same w sobie są świetnym deserem. To włoska wersja makaroników, czyli szybsza i łatwiejsza (ci Włosi) od ich francuskich kuzynów.


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną "Italia do zjedzenia".

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

 

21.05.2018