Menora InfoPunkt

7.06.2018

Kuchnia Żydów włoskich z Krakowskim Makaroniarzem

Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunkt
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Kolejne spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich, idealne na ciepły, letni wieczór! Wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu.


7 czerwca (czwartek), godz. 18:00, bilety: 180 zł, KUP BILET >>

Tym razem nauczymy się przygotowywać:

  • Vellutata di asparagi al mascarpone – kremowa i delikatna zupa ze szparagów to pomysł z Mediolanu. Mimo dodatku mascarpone lekka jak piórko idealnie sprawdza się jako początek posiłku, kiedy robi się gorąco!
  • Insalata di fave e pecorino – toskańska sałatka z bobu z miętą i pecorino to jeden z najlepszych pomysłów na podanie bobu. I jak zwykle w Italii nie trzeba się narobić, żeby było smacznie!
  • Pasta e zucchine – tu mała prywata! Podzielę się z Wami jedynym włoskim przepisem z użyciem śmietany (jestem przeciwnikiem zawziętym śmietany we włoskiej kuchni), który toleruję! Receptura jest zgodna z zasadami kaszrutu. Będzie cukinia, makaron, śmietana i pieprz – czyli jeden z moich ulubionych sposobów na makaron latem!
  • Impade alle mandorle – przebój koszernych cukierni w Wenecji, na który składa się migdałowe nadzienie zamknięte w kruchym cieście!


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną "Italia do zjedzenia".

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

 

28.05.2018