Menora InfoPunkt

14.11.2018

Kuchnia Żydów włoskich z Krakowskim Makaroniarzem

Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunktBartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz, warsztaty, Menora InfoPunkt
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Spotkanie w ramach cyklu poświęconego kuchni Żydów włoskich. Wspólnie z uczestnikami pod wodzą Krakowskiego Makaroniarza przygotujemy menu włosko żydowskich specjałów. A po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu.


14 listopada (środa), godz. 18:00, bilety: 180 zł, KUP BILET >>

Tym razem nauczymy się przygotowywać:

  • Vellutata di zucca e zucchine al mascarpone – kremowa i delikatna zupa z dyni to pomysł z północnej Italii. Mimo dodatku mascarpone lekka jak piórko idealnie sprawdza się jako początek posiłku, kiedy robi się zimno za oknem!
  • Frittata di spinaci – frittata to nie włoskie śniadanie, to przystawka i w takiej roli ją podamy. Ta, którą będziemy przygotowywać pochodzi z Wenecji.
  • Finocchi alla parmigiana – to sposób na koper włoski, bulwę w Polsce traktowaną po macoszemu. Odczarujemy to niezwykłe warzywo zapiekając je z parmigiano reggiano!
  • Impade alle mandorle – przebój koszernych cukierni w Wenecji, na który składają się migdałowe nadzienie zamknięte w kruchym cieście!


Bartek Kieżun

Dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych. Niedawno wydał książkę kulinarną "Italia do zjedzenia".

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.

 

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.

 

29.10.2018