Spacer

8.12.2019

Przez bajgle i hummus: kuchnia żydowskiej Warszawy - spacer kulinarny

Na zdjęciu - bajgle w metalowych prostokątnych pojemnikach: z makiem, z sezamem, bez dodatków
Na zdjęciu - bajgle w metalowych prostokątnych pojemnikach: z makiem, z sezamem, bez dodatków, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Dlaczego Nowy Jork zakochał się w żydowskich bajglach? Jak smakują dania kuchni izraelskiej? I z czego robi się czulent? Zapraszamy na kulinarny spacer po współczesnej żydowskiej Warszawie.

8 grudnia (niedziela) , godz. 13.30, bilety: 150 zł, KUP BILET >>

Dowiecie się, co i gdzie jadają Żydzi mieszkający w Warszawie i Izraelczycy odwiedzający stolicę. Porozmawiamy o koszernej kuchni oraz przysmakach, które polubili Warszawiacy. Spacer będzie okazją do skosztowania tradycyjnych żydowskich potraw i  przekonania się, jak przyrządzają je współcześni szefowie kuchni.

W ośmioosobowej grupie prowadzonej przez przewodniczkę Muzeum POLIN odwiedzimy różne miejsca, poznamy żydowską historię Warszawy, porozmawiamy o tradycyjnych smakach i zapachach, które można odnaleźć tu i teraz.

Miejsce zbiorki: ul. Chmielna 9a. Prosimy o zabranie ze sobą biletów (w wersji papierowej lub elektronicznej np. na wyświetlaczu telefonu), do okazania osobie prowadzącej spacer przed jego rozpoczęciem.

25.02.2019