TISZ Festiwal: Święto Szałasów – szabatowa kolacja
image

image

image

image

image

image

image

image

Zapraszamy na uroczystą kolację szabatową, która odbędzie się w holu głównym Muzeum, już po godzinach otwarcia, przy blasku świec. W ten niezwykły wieczór będziecie mogli odnaleźć smak potraw związanych z szabatem i Świętem Szałasów, a także dań odzwierciedlających niezwykłą wędrówkę kuchni żydowskiej.
- 14 października (piątek), godz. 19.00-22.00
- Bilety: 250 zł, BRAK MIEJSC
- Miejsce: hol główny Muzeum POLIN
Jesień to czas sezonowych warzyw i owoców, przetworów i szykowania zapasów na zimę. W Izraelu to okres zbiorów oraz Święta Szałasów, przypominającego wędrówkę Żydów przez pustynię, w trakcie którego zawsze odbywa się TISZ Festiwal. Szabat to natomiast czas, w którym przestajemy pracować, spędzamy czas z bliskimi, odpoczywamy i wyciszamy się. Zapraszamy na podróż przez smaki i zapachy, które opowiedzą o wspaniałej, niezwykle fascynującej historii żydowskiego jedzenia.
Menu stworzył szef kuchni Bogdan Gałązka wraz z zespołem bistro "Warsze". Kolacji towarzyszyć będzie degustacja win wybranych przez sommeliera Jana Bestera z Winkolekcji, a także – tradycyjnie już – komentarz dotyczący symboliki i historii potraw przygotowany przez kuratorkę TISZ Festiwalu Magdalenę Maślak oraz gościnnie szefa kuchni Bogdana Gałązkę.
Menu:
- Amuse bouche: daktyl, kozi ser, tymianek, skórka z cytryny
- Przystawka: pasztet z orzechów, figa, karczoch, chleb oliwny
- Zupa: pieczone kopcowane warzywa oliwa, zioła
- Danie główne – holiszki: kapusta, warzywa, grzyby
- Deser: jabłka, cynamon, tonka, pigwa.
W ramach biletu na warsztaty przysługuje bilet na zwiedzanie wystawy czasowej "Od kuchni. Żydowska kultura kulinarna".
Jan Bester – dyplomowany sommelier, finalista Mistrzostw Polski Sommelierów, reprezentant Polski na arenie międzynarodowej, członek jury w konkursach winiarskich i sommelierskich.
Bogdan Gałązka – szef kuchni i restaurator, historyk jedzenia specjalizujący się w rekonstrukcji historycznej kuchni średniowiecza i późnego renesansu. Przez trzynaście lat był współwłaścicielem Gothic Restaurant znajdującej się na Zamku w Malborku. Laureat prestiżowej nagrody Szef Roku Kuchni Tradycyjnej 2019 przyznawanej przez Gault & Millau Polska. Autor artykułów naukowych, popularnonaukowych oraz trzech ksiąg kulinarnych: "Smak Gothicu", "Kuchnia Wielkich Mistrzów Zakonu Krzyżackiego w Malborku", "Kuchnia Królów Polskich na Zamku w Malborku". Absolwent Culinary Academy of New York. Obecnie pisze pracę doktorską na temat życia i twórczości XIX-wiecznego kucharza Jana Szyttlera.
Magdalena Maślak – absolwentka Instytutu Kultury Polskiej UW, kuratorka TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Od lat zajmuje się żydowską kulturą kulinarną i związkami kuchni żydowskiej z kuchniami lokalnymi. Punktem wyjścia dla jej działań jest kulturowy aspekt jedzenia: jego historia, migracje, zmieniające się tradycje i ich odzwierciedlenie w praktykach codziennych.