Menora Info
13.12.2019

Warsztaty kulinarne: Chanukowy szabat z Alessią Di Donato

Warsztaty kulinarne z Alessia di Donato w Menora Info przy pl. Grzybowskim. Na zdjęciu: Alessia di Donato w białym kitlu pochyla się nad stołem i tłumaczy coś uczestnikom i uczestniczkom warsztatów
Na zdjęciu: Alessia di Donato w białym kitlu pochyla się nad stołem i tłumaczy coś uczestnikom i uczestniczkom warsztatów, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Podczas Chanuki – dorocznego żydowskiego święta trwającego osiem dni, które upamiętnia ponowne poświęcenie Świątyni Jerozolimskiej w roku 165 p.n.e. – religia nie nakazuje spożywania określonych posiłków. 

13 grudnia (piątek), godz. 18.00, BRAK MIEJSC

Istnieje jednak tradycja spożywania wówczas potraw przygotowywanych na oliwie. A jeśli oliwa, to i Włochy! W kulinarną, chanukową podróż na Półwysep Apeniński zabierze nas w tym roku Alessia Di Donato.

Podczas warsztatów nauczymy się przygotowywać:

  • Panelle – tradycyjne placki z ciecierzycy smażone na Sycylii od kilkuset lat,
  • Cassola – tarta z serem ricotta I łososiem,
  • Kugel – kultowa zapiekanka żydowska, tym razem w wersji włoskiej,
  • Bomboloni – czyli okrąglutkie pączki, bez nich nie mogłoby być Chanuki!

A po warsztatach, jak przystało na chanukowy wieczór, zakręcimy drejdlem!

Alessia Di Donato

Alessia Di Donato, Rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się cukiernictwie, uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu, miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia.

Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleau, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei - profesjonalnej szkoły cukiernictwa w Mediolanie, gdzie zdobyła dyplom pod kierunkiem Massima Pica.

Od 2014 żyje na Podlasiu wraz ze swoją partnerką i kotami: Szabatem i Szalomem.

 

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

>> Chętnych do udziału w warsztatach prosimy o zapoznanie się z regulaminem warsztatów.