Menora Info

18, 19.10.2019

Warsztaty wegańskiej kuchni domowej inspirowanej kuchnią żydowską i izraelską

Warsztaty kuchni wegańskiej - TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia: DOM. Na zdjęciu: przez szyjki karafek z białego szkła widać blachę, na której układane są placki ziemniaczane. Placki przybrane są kleksem śmietany i marynowaną czerwoną cebulą. Blacha stoi na białym stole, w górnej części zdjęcia wydać dwie pary rąk osób, które przygotowują potrawę.
Na blasze leżą placki ziemniaczane, przybrane śmietaną i marynowaną czerwoną cebulą. Blacha stoi na białym stole, w górze zdjęcia wydać dwie pary rąk osób przygotowujących potrawę, fot. M. Starowieyska / Muzeum POLIN

W trakcie warsztatów kulinarnych uczestniczki i uczestnicy dowiedzą się jak przygotować dania roślinnej kuchni żydowskiej, a także jak odpowiednio bilansować posiłki na diecie wegańskiej. 

18 października (piątek), g. 17.00, 19 października (sobota), g. 13.00, bilety: 60 zł, ZAPISY >>

Spotkanie zakończy się wspólną degustacją przygotowanych potraw. Warsztaty potrwają około 3 godziny, a menu będzie składać się z przystawki, dania głównego i deseru.

Warsztaty odbędą się w Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15.

Menu

Dzień I

  • Wegański rosół z knedlami z macy
  • Humus ćwikłowy podawany ze słupkami warzywnymi
  • Pełnoziarnisty honik lekach (na syropie klonowym zamiast miodu)

Dzień II

  • Szybki czulent jednogarnkowy z białą fasolą i tempehem
  • Latkes, czyli placki ziemniaczane w wersji wegańskiej z kwaśnym jogurtem roślinnym i cukrem kokosowym / z surówką z kapusty kiszonej
  • Daktyle w gorzkiej czekoladzie nadziewane tahiną

Warsztaty poprowadzi Michał Lachur - szef kuchni i współwłaściciel kultowego Organic Corner Food Store & Bistro na warszawskim Mokotowie. W 2015 r. Organic Corner uzyskał tytuł Najlepszego Sklepu z Żywnością Ekologiczną w Polsce. Gotuje światowo i niebanalnie. W swojej wegańskiej kuchni łączy smaki kuchni świata z żywnością funkcjonalną tzw. super foods. Pasjonat medycyny żywienia, biegania i języka jidysz. Prowadzi warsztaty zdrowej kuchni roślinnej w Studio CookUp.

 

Organizator festiwalu: 


Współorganizator:

Sponsorzy projektu

Organ Family

Roselyne Chroman Swig

Wsparcie:

Gendell Family Foundation 

11.09.2019