[00:00:02] Jedzenie to życie i nasza codzienność. Dlatego zajmujemy się jedzeniem w Muzeum POLIN i chcemy, żeby żydowskie jedzenie wróciło na nasze stoły. [00:00:15] Dla nas to po prostu naleśniki z serem czy placki ziemniaczane. Ale dla moich wielu żydowskich gości ze Stanów czy Izraela to blintzesy i latkesy - podróż do krainy smaków znanych z dzieciństwa. [00:00:26] Kreplachy. Gribenes, szczi, latkes, szliszkes, borszcz . [00:00:35] Wciąż nie wiemy, jak dużo zawdzięczamy kuchni żydowskiej. Dopiero uczymy się odnajdować te ślady w naszych daniach. [00:00:44] Cała kuchnia żydowska w tym kuchnia Żydów włoskich oraz kuchnia Żydów polskich to historia, która opowiada o przenikaniu. [00:00:55] Zapraszamy na trzecią edycję TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia. Do zobaczenia w Muzeum POLIN. Na miejscu i na wynos!