Menora – przestrzeń Muzeum POLIN na Pl. Grzybowskim 2

Zapraszamy do nowej przestrzeni Muzeum POLIN na Placu Grzybowskim 2. Niegdyś mieściła się tu legendarna Menora, restauracja z kuchnią żydowską, teraz punkt informacji o żydowskiej Warszawie, sala spotkań dla organizacji pozarządowych oraz miejsce na warsztaty kulinarne!

Menora InfoPunkt


Tu odszukasz dawny adres na wielkiej mapie przedwojennej Warszawy, skorzystasz z dostępnych na miejscu baz internetowych i platform, zapiszesz się na wycieczkę po mieście i dowiesz się co, gdzie i kiedy dzieje się w żydowskiej Warszawie. InfoPunkt jest prowadzony przez Muzeum POLIN przy współpracy z Fundacją Centrum Taubego Odnowy Życia Żydowskiego w Polsce. InfoPunkt jest otwarty od poniedziałku do piątku od godz. 10 do 17.

W Menorze InfoPunkcie otrzymasz materiały informacyjne, w tym  m.in. mapę żydowskiej Warszawy.

Sala spotkań


To przestrzeń, którą chętnie podzielimy się z organizacjami pozarządowymi i instytucjami, których działalność jest zbieżna z misją naszego muzeum i które pragną przyczynić się do szerzenia wzajemnego zrozumienia i szacunku wśród ludzi.

Nasze zaproszenie kierujemy przede wszystkim do organizacji działających na rzecz upowszechniania kultury i zachowania dziedzictwa żydowskiego, ale też do organizacji zajmujących się ochroną praw człowieka, edukacją obywatelską, przeciwdziałaniem antysemityzmowi, rasizmowi i wszelkiej dyskryminacji. Można tu nieodpłatnie organizować spotkania, wykłady czy prezentacje.

W celu skorzystania z sali spotkań prosimy o kontakt mailowy: menora@polin.pl.

Warsztaty kulinarne


Warsztaty kulinarne, które organizujemy w Menorze, mają na celu przywrócenie do życia zapomnianych przepisów kuchni żydowsko-polskiej. Jednak nie ograniczamy się tylko do rekonstruowania starych przepisów i ich stosowania – ucząc się przyrządzać różne potrawy, będziemy zgłębiać wiedzę o tym, czym była i jest żydowska kuchnia. Czy kiszenie jest koszerne? Jak przygotowuje się szabatową kolację?

Spróbuj razem z nami żydowskiej kultury od kuchni! Więcej informacji pod tekstem.

Przy tworzeniu koncepcji warsztatów kulinarnych wspierała nas Katia Roman-Trzaska z Little Chef. 

Charlotte Menora
 

Na miejscu można również spróbować nowej odsłony znanego w Warszawie (i nie tylko!) menu Charlotte Menora. Jest to kawiarnia żydowska, dla której inspiracją były tradycyjne piekarnie żydowskie, na przykład w paryskim Le Marais, oraz nowojorskie piekarnie i bary Brooklynu i Manhattanu, które idealnie łączą w wystroju elementy tradycyjne z nowoczesną funkcjonalnością.

Jak w każdej Charlotte można tu kupić pieczywo wyrabiane na miejscu, szybko i smacznie zjeść oraz napić się wina. Charlotte Menorę wyróżnia jednak pieczywo żydowskie, takie jak bajgle, chałki czy chleby żytnie dostępne tylko w tym lokalu w Warszawie oraz menu poszerzone o dania kuchni żydowskiej.

Partnerem Menora InfoPunkt jest:

Partnerem technologicznym warsztatów kulinarnych jest Kenwood.

Patronem medialnym warsztatów kulinarnych jest Kukbuk.