Made in POLIN

23.10.2016 14:00

KOGEL-MOGEL – spotkanie z Robertem Makłowiczem

fot. Agnieszka Makłowicz

Czeka nas oddziałująca na wszystkie zmysły uczta dla ciała i ducha, okazja do przyjrzenia się przy wspólnym stole zapożyczeniom z kuchni żydowskiej w kuchni polskiej i polskim w żydowskiej oraz wpływom kuchni rosyjskiej, niemieckiej, austro-węgierskiej oraz bliskowschodniej na kuchnię Żydów aszkenazyjskich. Spotkanie przy wspólnym stole będzie okazją do przyjrzenia się wzajemnym zapożyczeniom kuchni polskiej i żydowskiej. Posłuchamy historii o chałce, karpiu i macy, a znane smaki odkryjemy na nowo. Naszym przewodnikiem będzie literatura i rodzinne opowieści, a mistrzem ceremonii – Robert Makłowicz. Spotkanie przygotowały Monika Kucia i Maryla Musidłowska.


ROBERT MAKŁOWICZ

Dziennikarz, autor książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. W latach 1998–2008 był gospodarzem cyklu reportaży Podróże kulinarne Roberta Makłowicza. Od 2008 prowadzi w TVP2 program telewizyjny Makłowicz w podróży. Dzięki jego kulinarnym podróżom, na polskich stołach zagościło wiele nieznanych wcześniej dań. Jego pasją jest popularyzowanie kuchni regionalnych opartych na tradycyjnych produktach. W swych wyprawach dociera do tych najodleglejszych zakątków globu, by odkryć przed widzami wszystkie sekrety sztuki kulinarnej.

MONIKA KUCIA

Absolwentka Wydziału Wiedzy o Teatrze w warszawskiej Akademii Teatralnej. Członkini rady programowej Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Kuratorka programu kulinarnego festiwalu Nowe Epifanie/Gorzkie Żale. Inicjatorka i autorka cykli wydarzeń o charakterze edukacyjnym, m.in. Kuchnia Polska - Nowe Horyzonty w Domu Wódki w Warszawie i Spotkań wokół stołu w Menora InfoPunkcie. Projektantka wizyt studyjnych i podróży kulinarnych po Polsce m.in. dla Instytutu Adama Mickiewicza. Promotorka produktu regionalnego w kampaniach Trzy Znaki Smaku i Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina. Dziennikarka - autorka cyklicznych artykułów oraz innych materiałów o tematyce kulinarnej i kulturalnej w wielu dziennikach i magazynach. 

MARYLA MUSIDŁOWSKA

Dziennikarka najchętniej zajmująca się tematyką kulinarną i wnętrzarską. Pracuje też jako stylistka, scenograf, autorka programów telewizyjnych i filmów dokumentalnych. Jako stylistka i dziennikarka pracowała m.in. dla Magazynu „Gazety Wyborczej”, „Marie Claire”, „Elle”, „Pani”, „Twojego Stylu”, „Kuchni”, „Polska Gotuje” i dla „Domu i Wnętrze”, którego była redaktor naczelną. W Kuchni.tv pracowała jako scenograf i współautorka wielu programów. Prowadziła programy kulinarne: Mammaryla, Maryla al dente i Spiżarnia Maryli. Jako food stylist pracowała przy wielu kampaniach reklamowych.

23 października, pierwsza tura: godz. 14.00-15.30, druga tura: godz. 16.30-18.00, sala wystaw czasowych, wstęp wolny, obowiązuje rezerwacja, bilety dostępne online:

19.08.2016