Menora InfoPunkt

22.09.2016 15:00

Gość Menora InfoPunktu: Michel Moran

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na spotkanie z Michelem Moranem, mistrzem kuchni i restauratorem oraz ambasadorem marki Kenwood, które rozpocznie projekt kulinarny "Talerzem po mapie".
Nasz gość podczas otwartego spotkania z publicznością opowie, jakie elementy kuchni żydowskiej możemy odnaleźć w dzisiejszej kuchni francuskiej.

 
Spotkanie rozpocznie cykl kulinarnych warsztatów , podczas których w ciągu trzech dni zabierzemy uczestników w kulinarną podróż od Bliskiego Wschodu, przez Polskę i Izrael, aż do Europy Zachodniej. Wspólnym mianownikiem będzie wpływ żydowskiej tradycji na smaki i kulinarne inspiracje w danych miejscach.
 
Spotkanie z Michelem Moranem odbedzie się w Menora InfoPunkcie (wejście przez Charlotte Menora), pl.Grzybowski 2.
22.09.2016, godz. 15.00, wstęp wolny
 

UWAGA KONKURS!


Z okazji rozpoczęcia projektu "Talerzem po mapie" zapraszamy do udziału w konkursie!

Opiszcie, jak wyglądałyby Wasze wymarzone warsztaty kulinarne?
Co byłoby w nich najważniejsze? Co chcielibyście przygotować?
(opis nie powinien przekraczać 2000 znaków)

Autorzy trzech najciekawszych odpowiedzi zdobędą wejściówkę na zamknięte, wyjątkowe warsztaty kulinarne, które poprowadzi Michel Moran!

Odpowiedzi przesyłajcie na adres konkurs@polin.pl do 21 września do godz. 16:00.

Regulamin konkursu

Warsztaty potrwają około 1,5 godziny i odbędą się 22 września, o godz. 13:00 w Menora InfoPunkcie (Pl. Grzybowski 2).

 

W czwartek, 22 września, Malka Kafka zaprezentuje kuchnię Żydów austriackich, dzień póżniej Samar Khanafer zabierze uczestników w kulinarną podróż na Bliski Wschód, a na koniec trzydniowej wyprawy w Menora InfoPunkcie, w sobotę 24 września, Dominika Wójciak zapozna uczestników z sezonową kuchnią żydowską, która wywarła wpływ na polską i europejską tradycję kulinarną.

 

Załączniki:
  • Regulamin konkursów na profilu Facebook Muzeum Historii Żydów Polskich
    Pobierz plik222.97 KB / pdf
16.09.2016