Menora Info

8.02.2017

Kuchnia Żydów włoskich w Menora InfoPunkcie!

Warsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunktWarsztaty kulinarne Menora InfoPunkt
Warsztaty kulinarne Menora InfoPunkt, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Rozpoczynamy nowy cykl warsztatów kulinarnych w Menora InfoPunkcie. W rodzinnej atmosferze przygotujemy menu budujące pełny domowy włoski posiłek – od przystawki po deser. Po pracy zasiądziemy do wspólnego stołu! Warsztaty prowadzi Krakowski Makaroniarz, czyli Bartek Kieżun, dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk.


8 lutego (środa), godz. 18:00 - 22:00

Podczas pierwszych zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • Antipasto: PATE DI FEGATO D'OCA – klasyczne antipasto: pasztet z gęsich wątróbek aromatyzowany rozmarynem i jałowcem najlepiej smakuje na szabatowej chałce.
  • Primi: TAGLIATELLE CON BOTTARGA – szerokie makaronowe wstążki podamy z bottargą i skórką cytrynową.
  • Secondi: GRAFFI ALL’EBRAICA – wołowe policzki przyrządzimy według starego rzymskiego przepisu ze szczypiorkiem i pomidorami.
  • Dolci: CHALLAH – chałka w Italii, jak wszędzie, rozpoczyna kolację szabatową, ale dziś popularna jest także jako słodka przekąska i bywa zjadana jako klasyczne włoskie śniadanie. My potraktujemy ją jako deser!

3 marca (piątek), godz. 18:00 - 22:00

Podczas drugich zajęć nauczymy się przygotowywać:

  • Risotto di Shabbat – podawane zawsze w szabatowy wieczór risotto z dodatkiem szafranu bardzo przypomina risotto milanese podlewane warzywnym bulionem z dodatkiem szfranu. 
  • Gnocchi alla romana – Szawuot, Święto Żniw w Rzymie to pretekst do zajadania się gnocchami po rzymsku. To klasyczne danie rzymskie, ale idealnie wpisujące się w zasady Szawout kiedy podaje się dania mleczne, bo gnocchi alla romana przyrządza się nie z ziemniaków, a z semoliny… gotowanej w mleku.
  • Caponata alla giudia – caponata po żydowsku bywa też zwana caponatiną, to rzymska wersja sycylijskiego przysmaku przywieziona do włoskiej stolicy przez Żydów uciekających z Hiszpanii. Droga wiodła przez Sycylię, dlatego do podróżnej sakwy zaplątały się między innymi sycylijskie bakłażany, oliwki i kapary, z dodatkiem pomidorów tworzących cudowne danie.
  • Fritole – przepis na karnawałowy przysmak z Wenecji jest przechowywany w Museo Correr. Ten nowszy, renesansowy, bo najstarszy skrywają mroki Biblioteki Narodowej w Rzymie. Te szybkie pączki były również przebojem społeczności żydowskiej, która smażyła je z okazji święta Purim.

    Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk, znany jako Krakowski Makaroniarz. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Publikuje w magazynie Kukbuk, w Czasie Wina oraz w piśmie La Rivista. Stale współpracuje z Radiem Kraków. Absolwent Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi nie tylko przyjaciół. Prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne. Sędziuje na konkursach kulinarnych. Dla grupy wydawniczej FOKSAL pisze książkę o włoskiej kuchni. Miłośnik designu. W wolnych chwilach prowadzi sklep z polskim wzornictwem z lat sześćdziesiątych.
     

Warsztaty trwają 3-4 godziny i odbędą się w MENORA InfoPunkt, wejście przez Charlotte Menora, Plac Grzybowski 2.

20.01.2017