Spacer

14.04.2019

Przez bajgle i hummus: kuchnia żydowskiej Warszawy - spacer kulinarny

Spacer kulinarny
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Dlaczego Nowy Jork zakochał się w żydowskich bajglach? Jak smakują dania kuchni izraelskiej? I z czego robi się czulent? Zapraszamy na kulinarny spacer po współczesnej żydowskiej Warszawie.

24 marca, 14 kwietnia, 16 czerwca (niedziela), godz. 13.30, bilety: 150 zł

Dowiecie się, co i gdzie jadają Żydzi mieszkający w Warszawie i Izraelczycy odwiedzający stolicę. Porozmawiamy o koszernej kuchni oraz przysmakach, które polubili Warszawiacy. Spacer będzie okazją do skosztowania tradycyjnych żydowskich potraw i  przekonania się, jak przyrządzają je współcześni szefowie kuchni.

W ośmioosobowej grupie prowadzonej przez przewodniczkę Muzeum POLIN odwiedzimy różne miejsca, poznamy żydowską historię Warszawy, porozmawiamy o tradycyjnych smakach i zapachach, które można odnaleźć tu i teraz.

Uwaga: miejsce rozpoczęcia spaceru zostanie podane po dokonaniu rezerwacji.

25.02.2019