Menora InfoPunkt

27.11.2016

Kuchnia Balbiny Przepiórko - cykl "Spotkania wokół stołu"

fot. Muzeum Historii Żydów Polskich

Gościem Spotkania będzie Piotr Bikont. Opowie o swojej przygodzie z kuchnią żydowską, czułości do czulentu, domowych eksperymentach z dawnymi przepisami i wielkiej subiektywnej podróży po kuchni polskich Żydów, która zaowocowała książką "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko".


27 listopada (niedziela), godz. 16:00, Menora InfoPunkt, Pl. Grzybowski 2, wstęp wolny

W tej bogato ilustrowanej książce Piotr Bikont kreśli wizję kuchni żydowskiej, dostosowanej do wymogów i gustów współczesnego odbiorcy. Oprócz wnikliwej dyskusji o przepisach, ich źródłach, konstrukcji książki (i o tym, jak różnie można pisać przepisy i co z tego wynika) porozmawiamy na temat kultury i historii Żydów polskich. Przypomnimy, że makaron, pierogi czy nadziewane ryby trafiły do Polski dzięki wymianie kulturalnej między Żydami z Polski a m.in. tymi z Alzacji, Prus, Węgier, Rumunii i Rosji. Wiele potraw, które wydają się rdzennie polskie przeszły do naszej kuchni z kultury żydowskiej i pozostały w niej na stale.

Balbina to bohaterka przedwojennej piosenki o Mońku Przepiórko, w którym kocha się ona bez wzajemności. Na bohaterkę książki wybrał ją Piotr Bikont, tak to tłumacząc: "Balbina Przepiórko brzmi ładnie, oryginalnie i bardzo kompetentnie. Przede wszystkim jednak jest pseudonimem, i to podwójnym, nie tylko z uwagi na bohaterów piosenki: Przepiórko to ja, który to piszę, Balbina zaś to moja żona, Mirka Olbińska, która wszystko, o czym jest w tej książce, ugotowała. Od lat stanowimy zgrany duet, w którym podział pracy jest taki, że Mireczka gotuje, a ja jem".

Na spotkanie zaprasza Menora InfoPunkt, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN i Monika Kucia (Culinary Trips to Poland), kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych

Monika Kucia: - Zapraszam na spotkania połączone z warsztatami poświęcone różnym aspektom żydowskiej kultury kulinarnej, jej historycznego i współczesnego oblicza. Poruszamy się w obszarze jedzenia, stołu, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Rozmawiamy, słuchamy, oglądamy, smakujemy, zgłębiamy i poznajemy tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskusją o jego obecności we współczesnym świecie.

Po spotkaniu będą Państwo mieli możliwość uczestniczenia w warsztatach. Na warsztaty obowiązuje wcześniejsza rezerwacja miejsc i zakup biletu. Szczegóły >>

07.11.2016