Menora Info

6.03.2018

Smaki Purim z Sabiną Francuz

Warsztaty kulinarne
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Purim to jedno z najbardziej radosnych i przewrotnych świąt w żydowskim kalendarzu. Korzystając z tej okazji zapraszamy do zabawy w chowanego. Poszukiwany: SMAK, smak, który każdy z nas zna, lecz nie potrafi go nazwać, smak, który towarzyszy nam od dzieciństwa, skrzętnie skrywany w pamięci podniebienia, tajemniczy umami. 


6 marca (wtorek), godz. 18.00

Wspominając Esterę przygotujemy potrawy, hołdujące jej odwadze i determinacji i aby uczynić zadość tradycji, napoimy Was izraelskim winem i zimową odsłoną sangrii.

W menu warsztatów:

  • chałka naszpikowana rodzynkami,
  • 2 rodzaje powideł: śliwkowe i figowo anyżowe, które będą nadzieniem do pieczonych podczas warsztatów kultowych hamantaszy,
  • kreplachy - purimowe pierożki według Fani Lewando.


Prowadzące:

Sabina Francuz

Właścicielka Głodnych Kawałków, niekonwencjonalnego cateringu. Na stałe Współpracująca z Festiwalem Kultury Żydowskiej w Krakowie, założycielka #NotSoKosher, kulturalnej grupy kulinarnej, działającej w krakowskim Chederze

Ola Doniczka

Dietetyczka, propagatorka kuchni roślinnej, członkini #NotSoKosher

 

 

23.02.2018