Menora InfoPunkt

2.10.2016, godz. 16:00

Spotkania wokół stołu - Le Chaim! Za zdrowie mistrzów i uczniów!

fot. Adam Łukawski

Serdecznie zapraszamy na drugie spotkanie z cyklu „Spotkania wokół stołu”!

 

Gośćmi spotkania będą:

  • Adam Łukawski, kolekcjoner unikalnych etykiet butelek wódki i likierów, historycznego szkła i druków ulotnych oraz
  • Zbigniew Sierszuła, historyk sztuki i nalewkarz, który jest przekonany, że robienia nalewek można nauczyć się tylko poprzez terminowanie u mistrza.


Adam Łukawski przedstawi etykiety i butelki wódek koszernych ze swojej kolekcji oraz historię fabryk i gorzelni o żydowskim rodowodzie. Zobaczymy, jak zmieniała się się wizerunek Żydów w grafice użytkowej poprzez stulecia. W drugiej części spotkania Zbigniew Sierszuła opowie o sztuce robienia nalewek, sezonach i wpływie pogody na owoce, zioła i kwiaty, z których robi się nalewki. 
 

Zbigniew Sierszuła: - Hipokrates głosił, że „przyroda jest lekarzem wszystkich chorób”. Pewnie dlatego pierwotnym miejscem nalewek była domowa apteczka. Ich wykwintny smak doceniono z czasem i w rodzinnej tradycji przechodziły z pokolenia na pokolenie. Ja włączyłem się w ten nurt pamiętając nalewki mojego dziadka. Dziś, po przeszło dwudziestu latach doświadczeń własnych wiem, że zacna nalewka to dobry kwiat lub owoc, wielka staranność i ogromna cierpliwość.

Kolekcja Adama Łukawskiego jest największą w Polsce kolekcją tematyczną zawierającą artefakty związane z produkcją wódki na terenie Polski oraz z działalnością polskich fabryk wódek i likierów od lat 80. XIX wieku do lat 50 XX wieku. 

Składają się na nią przedmioty pochodzące z ok. 180 fabryk działających na obszarze zbliżonym do granic II Rzeczpospolitej. Są to etykiety, butelki, druki urzędowe, faktury, akcje, druki reklamowe, cenniki, szyldy oraz wszelkiego rodzaju przedmioty związane z promocją - tzw. gadżety.  Wśród kilku tysięcy obiektów stanowiących kolekcję znaczącą część stanowią etykiety - ponad 1500 szt.

Do najcenniejszych, wręcz unikalnych należy zestaw XIX wiecznych etykiet i butelek. Pochodzą między innymi z Rektyfikacji Warszawskiej z lat 1886 - 1891 i z podobnego okresu z firmy J.A. Baczewski ze Lwowa, Fabryki Romana Hr. Potockiego z Łańcuta, K.R. Vettera z Lublina oraz Rektyfikacji Jastków pod Lublinem. 

Całość kolekcji przez swoją różnorodność daje ciekawy obraz działalności polskiego przemysłu wódczano-likierowego na przestrzeni ponad 150 lat. Obiekty składające się na kolekcję ukazują bogactwo wszelkich form reklamy, stosowanej grafiki, pomysłowość nazewnictwa. Przedmioty te mówią o pięknej historii wielu zakładów, ich znamienitych właścicielach i wspaniałych wyrobach. 

Spotkanie poprowadzi Monika Kucia - kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów, autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych
 

Monika Kucia: - Zapraszam na spotkania połączone z warsztatami poświęcone różnym aspektom żydowskiej kultury kulinarnej, jej historycznego i współczesnego oblicza. Poruszamy się w obszarze jedzenia, stołu, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Rozmawiamy, słuchamy, oglądamy, smakujemy, zgłębiamy i poznajemy tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskusją o jego obecności we współczesnym świecie.

Wydarzenie odbędzie się w Menora InfoPunkt, Pl. Grzybowski 2, Warszawa w niedzielę, 2 października 2016 r. Godz 16:00.

Na spotkanie WSTĘP WOLNY.

 

 

 

06.09.2016