TISZ Festiwal: Archipelag smaków – warsztaty kulinarne online z Alessią Di Donato o kuchni Żydów z włoskiego Murano
fot. Muzeum Historii Żydów Polskich
Czy wiecie, że warszawski Muranów wziął swoją nazwę od wyspy położonej na weneckiej lagunie? Pod koniec XVII wieku nadworny architekt królewski - Włoch Józef Szymon Belotti - kupił działkę na terenie dzisiejszego Muranowa, zbudował na niej pałacyk i nadał mu nazwę na cześć miejsca swojego urodzenia: Murano.
Podczas warsztatów kulinarnych z Alessią Di Donato dowiecie się więcej o kuchni Żydów z włoskiego Murano, nauczycie się przygotować potrawy z tego regionu oraz sprawdzicie, co ma wspólnego jedzenie… z hutą szkła.
Premierowa emisja nagrania warsztatu online. Wydarzenie w języku angielskim z polskimi napisami.
Przepisy z warztatów >>
Smażone agretti (solanka sodowa)
Składniki:
- 100 g agretti
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Starannie oczyść agretti, usuń korzenie i resztki ziemi. Opłucz je kilka razy pod wodą, a następnie osusz na durszlaku.
- Zagotuj wodę w rondlu, dodaj odrobinę soli i gotuj agretti przez 3-4 minuty.
- Odcedź i przełóż do miski wypełnionej lodem, co pozwoli zachować ich kolor.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i pokrojoną papryczkę chili. Czosnek usuń z patelni, gdy się zrumieni.
- Dodaj agretti i zostaw na 3 minuty, żeby przeszły smakiem.
- Podawaj skropione odrobiną soku z cytryny.
Agretti (solanka sodowa) w oleju
Składniki:
- 100 g agretti
- 250 ml oliwy extra virgin
- 4 ząbki czosnku
- pęczek świeżego oregano
- 5 ziaren jałowca
- 1 słoik 700 ml
Przygotowanie:
- Starannie oczyść agretti, usuń korzenie i resztki ziemi. Opłucz je kilka razy pod wodą, a następnie osusz na durszlaku. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj odrobinę soli i gotuj agretti przez 3-4 minuty.
- Odcedź i przełóż do miski wypełnionej lodem. Dobrze osusz i włóż do słoika. Dodaj kilka liści świeżego oregano oraz czosnek. Zalej oliwą. Nałóż przykrywkę i starannie zamknij słoik.
- Owiń słoik ściereczką i wstaw do dużego, głębokiego garnka napełnionego wodą tak, aby zakrywała słoik na 4-5 cm. Gotuj przez 20 minut. Pozostaw słoik w garnku do ostudzenia. Odstaw przynajmniej na miesiąc w ciemne i chłodne miejsce. Można przechowywać do dziewięciu miesięcy.
Cugoli z sosem pomidorowym (kluseczki z bułki tartej)
Składniki na cugoli:
- 400 g bułki tartej
- 2 jajka
- 70 g parmezanu
- 400 ml mleka
- sól
- pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 4 świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 świeżych liści bazylii
- starta skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
- Wymieszaj wszystkie składniki kluseczek i uformuj niewielkie kulki. Pozostaw na 15 minut, żeby odpoczęły.
- W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę i zrumień czosnek.
- Czosnek wyrzuć i dodaj pokrojone pomidory, listki bazylii i skórkę z cytryny. Gotuj sos przez 10 minut.
- Ugotuj cugoli w osolonej wodzie. Kluski są gotowe, gdy tylko zaczną wypływać na powierzchnię (zwykle po 2 lub 3 minutach).
- Kluseczki podawaj polane sosem pomidorowym.
Suca desfada (puree z dyni)
Składniki:
- 750 g dyni
- 1 biała cebula
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- natka pietruszki do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Przy pomocy dużej metalowej łyżki usuń pestki i miąższ dyni. Pestki zachowaj do uprażenia, a miąższ pokrój w około 2-centymetrową kostkę.
- Ułóż ją na papierze do pieczenia. Skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Piecz 18-20 minut, w zależności od grubości kostek dyni (sprawdź miękkość po kwadransie).
- Rozgnieć dynię widelcem.
- Podsmaż cebulę, aż zbrązowieje i dodaj rozgniecioną dynię. Gotuj pod przykryciem, aż dynia stanie się bardzo miękka.
- Dopraw cynamonem i miętą. W razie potrzeby można dodać jeszcze soli i pieprzu.
Bolo (słodki chleb z rodzynkami)
Składniki:
- 700 g mąki chlebowej
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej
- 4 szklanki oleju ryżowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 200 g rodzynek
- 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w wodzie; w misce roztrzep całe jajka i żółtka.
- Dodaj do tego drożdże, olej, cukier, skórkę pomarańczową i dobrze wymieszaj.
- Gdy składniki się połączą, powoli dodawaj mąkę, cały czas delikatnie mieszając. Dodaj rodzynki.
- Gdy ciasto będzie gładkie, przykryj miskę ściereczką i pozostaw do urośnięcia na 3 godziny.
- Po tym czasie wypuść z ciasta powietrze i podziel ciasto na pięć bochenków.
- Ułóż bochenki na papierze do pieczenia, pokrytym pergaminem i zostaw do ponownego wyrośnięcia przez ok. 40 minut.
- Przed pieczeniem ponacinaj delikatnie chleb i posmaruj powierzchnię bochenków żółtkiem.
- Piecz przez 45 minut w 180 stopniach, a następnie przez 20 minut w 140 stopniach.