Wydarzenie
18.10.2019

TISZ Festiwal: Kolacja szabatowa z Leah Koenig z promocją książki "The Jewish Cookbook"

Kolacja szabatowa z Leah Koenig w ramach TISZ Festiwalu w Muzeum POLIN. Na zdjęciu: na kratce do pieczenia leżą obok siebie trzy pięknie wypieczone chałki, posypane grubym cukrem.
Na zdjęciu: na kratce do pieczenia leżą obok siebie trzy pięknie wypieczone chałki, posypane grubym cukrem, fot. materiały promocyjne

Charlotte Menora i organizatorzy TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia zapraszają na uroczystą kolację szabatową połączoną z promocją wyjątkowej książki kucharskiej "The Jewish Cookbook". 

18 października (piątek), godz. 20.00, bilety: 80 zł (sama kolacja) / 230 zł (kolacja z książką), KUP BILET >> 
Wysyłając zgłoszenie prosimy o wybór dania głównego oraz podanie numeru telefonu.

Autorka książki Leah Koenig ułożyła menu w oparciu o wyselekcjonowane dania kuchni żydowskiej z różnych części świata. Podczas trwania kolacji będzie możliwość zakupu książki w promocyjnej cenie.
 

Podczas trwania kolacji będzie możliwość zakupu książki w promocyjnej cenie oraz otrzymania dedykacji od autorki, która będzie prowadzić wydarzenie.

 
Menu
  • Przystawka
    • Chałka
    • Posiekane jajko i pasta z cebuli
    • Marak katom - zupa pomarańczowa
  • Danie główne (do wyboru)
    • I mięsne
      • Pieczony kurczak z tymiankiem i miodem
      • Pudding chlebowy z gruszką i śliwka
      • Sałatka marchewkowa z kminkiem
    • II wersja wegetariańska
      • Tagin z siedmiu warzyw
      • Kuskus z prażonymi płatkami migdałów i zarumienioną cebulą
  • Deser
    • Lekach - ciasto miodowe podawane z duszoną gruszką z wanilią

Leah KoenigArtykuły i przepisy Leah Koenig zostały opublikowane m.in. w The New York Times, The Wall Street Journal, Grubstreet, New York Magazine, Saveur, Epicurious, Food52, Departures, More, Hemispheres i magazynie Tablet.

Najnowsza książka kucharska Leah Koenig, Little Book of Jewish Feasts, została wydana przez Chronicle Books w 2018 roku. Jej poprzednie książki, Modern Jewish Cooking i Little Book of Jewish Appetizers (obie wydane przez Chronicle) zostały opublikowane w 2015 i 2017 roku. >Modern Jewish Cooking znalazła się w rankingu Food52's publikowanym przez prestiżowy Piglet Cookbook Tournament. Poza pisaniem o kulinariach, Leah prowadzi także pokazy gotowania i warsztaty kulinarne w całym kraju i na świecie.

 

Partnerem wydarzenia jest

m.st. Warszawy - Zakochaj się w Warszawie