Spacer
19.10.2019

TISZ Festiwal: Od gefilte fisz do pół czarnej w Ziemiańskiej, czyli o jedzeniu na wystawie stałej

Galeria Miasteczko na wystawie Muzeum POLIN - dość ciemna przestrzeń, w której stoi stragan, na nim drewniana gęś i wianki drewnianych główek czosnków. W tle ekrany wyświetlające ryciny ze scenami z życia Żydów.
Galeria Miasteczko na wystawie Muzeum POLIN - dość ciemna przestrzeń, w której stoi stragan, na nim drewniana gęś i wianki drewnianych główek czosnków. W tle ekrany ze scenami życia Żydów, fot. M. Starowieyska, D. Golik / Muzeum Historii Żydów Polskich

Zapraszamy na spacer poświęcony kuchni żydowskiej na wystawie stałej Muzeum POLIN. Poznamy zasady rządzące koszerną kuchnią i dowiemy się, co pojawiało się na stołach przy okazji świąt żydowskich. 

19 października (sobota), godz. 14.30, bilety: 27 zł / 37 zł, KUP BILET >>

Posłuchamy opowieści Pauliny Wengeroff, polskiej Żydówki żyjącej w XIX wieku, o przyrządzaniu tradycyjnych potraw w jej rodzinnym domu i o tym, jak zmieniało się podejście do tradycji wśród młodych Żydów. Prześledzimy przygotowania do uroczystego posiłku w domu cadyka z Warki.

Sprawdzimy, które sklepy na Nalewkach odwiedzały warszawskie gospodynie w dwudziestoleciu międzywojennym. Na koniec zajrzymy do kawiarni Mała Ziemiańska, żeby odkryć, co i gdzie jadali warszawscy artyści pochodzenia żydowskiego.

Liczba uczestników: 25 osób

 

Organizator festiwalu: 


Współorganizator:

Sponsorzy projektu

Organ Family

Roselyne Chroman Swig

Wsparcie:

Gendell Family Foundation