TISZ Festiwal: Od gefilte fisz do pół czarnej w Ziemiańskiej, czyli o jedzeniu na wystawie stałej

Zapraszamy na spacer poświęcony kuchni żydowskiej na wystawie stałej Muzeum POLIN. Poznamy zasady rządzące koszerną kuchnią i dowiemy się, co pojawiało się na stołach przy okazji świąt żydowskich.
19 października (sobota), godz. 14.30, bilety: 27 zł / 37 zł, KUP BILET >>
Posłuchamy opowieści Pauliny Wengeroff, polskiej Żydówki żyjącej w XIX wieku, o przyrządzaniu tradycyjnych potraw w jej rodzinnym domu i o tym, jak zmieniało się podejście do tradycji wśród młodych Żydów. Prześledzimy przygotowania do uroczystego posiłku w domu cadyka z Warki.
Sprawdzimy, które sklepy na Nalewkach odwiedzały warszawskie gospodynie w dwudziestoleciu międzywojennym. Na koniec zajrzymy do kawiarni Mała Ziemiańska, żeby odkryć, co i gdzie jadali warszawscy artyści pochodzenia żydowskiego.
Liczba uczestników: 25 osób
Organizator festiwalu:
Współorganizator:
Sponsorzy projektu
Organ Family
Roselyne Chroman Swig
Wsparcie:
Gendell Family Foundation