Wydarzenie
20.10.2019

TISZ Festiwal: Ostatni kęs - finisaż

Przy okazji uroczystego podsumowania zapraszamy serdecznie na wyjątkowy eksperyment kulinarny, przygotowany przez Mecyje, nieformalną grupę kucharek eksplorującą wspólne polskie i żydowskie korzenie kulinarne. 

20 października (niedziela), godz. 18.00, bilety: 25 zł, KUP BILET >>

Będziecie mieli okazję doświadczyć jak odbywają się prace nad tłumaczeniem książki przedwojennej restauratorki Fani Lewando i czym dla dziewczyn są spotkania z awangardową kuchnią przedwojennych Żydów.  Wspólnie wskrzesimy dawne receptury, nieoczywiste konsystencje, barwy, smaki i zapachy.

Będziemy gryźć, ssać, żuć, lizać i cieszyć się - zaprasza Sabina Francuz, która poprowadzi wydarzenie.

Oto kilka Cudów mecyjów ze stołów kończących tegoroczny festiwal, których rodowód znajdziecie w książce Fani. Zrywamy z oldskulową burą brejką, kojarzoną z tradycyjną kuchnią aszkenazyjską. Specjalnie dla wyrafinowanych stołecznych podniebień cymesowa trufla skąpana w jadalnym złocie, żurawinowy kawior, legumina i papier.
 
Jeżeli kiedykolwiek wyrzuciłeś kalafiorowe liście, nie zrobisz tego już nigdy więcej! U nas jako czipsy chrupną na kalafiorowej paście z kuskusem z głąbów, powalą z nóg i uzależnią na dobre ;)
 
Co jeszcze drzemie w spisanej i opublikowanej w jidysz w 1938 roku książce kucharskiej słynnej restauratorki Fani Lewando?


Wydarzenie odbędzie się w klubokawiarni Muzeum POLIN przy ul. Anielewicza 6.