TISZ Festiwal: Przepis na wszystko - spotkanie online z Jewish Food Society
Co łączy naleśniki z Kijowa, curry z Mumbaju i pikle z Wyszkowa? Po pierwsze, wszystkie te potrawy są przygotowywane przez Żydów z różnych stron świata. Po drugie, przepisy na te i setki innych żydowskich dań są na wyciągnięcie ręki dzięki Jewish Food Society.
- 3 października (sobota), godz. 18.30
- transkrypcja nagrania w języku angielskim [.txt] >>
To wyjątkowe Stowarzyszenie z Nowego Jorku powstało, żeby kolekcjonować żydowskie przepisy, promować żydowskie jedzenie i sprawić, żeby żydowska tradycja kulinarna była dostępna kolejnym pokoleniom. Zapraszamy na wykład Naamy Shefi, pomysłodawczyni i założycieli Jewish Food Society, która opowie o tym fascynującym projekcie, podzieli się jednym przepisem ze swojej bogatej kolekcji i opowie, dlaczego wybrała właśnie to danie spośród setek innych.
Premierowa emisja nagrania spotkania online. Wydarzenie w języku angielskim z polskimi napisami.