Warsztaty
1.10.2020

TISZ Festiwal: Rodzinne warsztaty muzyczno-kulinarne

Czy istnieje lepsze połączenie niż kulinaria i muzyka? Na pewno nie, jeśli o tradycjach Rosz Haszana opowiada wybitna znawczyni kultury żydowskiej Bella Szwarcman-Czarnota, a tajniki  dotyczące przygotowania noworocznego cymesu zdradza szef kuchni, niezastąpiony Michał Lachur.

  • 1 października godz. 17:30
  • Limit miejsc: 10, zapisy: [email protected]
  • Koszt zajęć: 60 zł
  • Centrum Kultury Jidysz 

Wydarzenie będzie składało się z dwóch części. Bella Szwarcman-Czarnota opowie o noworocznych tradycjach, by następnie wraz z córką przywołać piosenki z rodzinnego, jidyszowego śpiewnika ,,W poszukiwaniu złotego jabłka”. Po rodzinnym muzykowaniu Michał Lachur opowie i pokaże jak przyrządzić pyszności.

Warsztatowe menu:  

  • Cymes z miodem i suszonymi śliwkami
  • Honik Lekach
  • Noworoczny ryż zapiekany z jabłkiem i miodem z sosem śliwkowym 
  • Pory smażone na maśle
  • Pudding chlebowy z chałki 

Bella Szwarcaman-Czarnota – pisarka, tłumaczka z języka jidysz, filozofka i badaczka kultury żydowskiej. Wykładowczyni Żydowskiego Uniwersytetu Otwartego w Centrum Kultury Jidysz. 

Róża Ziątek-Czarnota – skrzypaczka, specjalistka w dziedzinie skrzypiec historycznych.

Michał Lachur aka Vegan Chef Michael David - szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro, weganin, miłośnik zdrowego żywienia, języka jidysz i biegania.