TISZ Festiwal: Rodzinne warsztaty muzyczno-kulinarne
image
Czy istnieje lepsze połączenie niż kulinaria i muzyka? Na pewno nie, jeśli o tradycjach Rosz Haszana opowiada wybitna znawczyni kultury żydowskiej Bella Szwarcman-Czarnota, a tajniki dotyczące przygotowania noworocznego cymesu zdradza szef kuchni, niezastąpiony Michał Lachur.
- 1 października godz. 17:30
- Limit miejsc: 10, zapisy: [email protected]
- Koszt zajęć: 60 zł
- Centrum Kultury Jidysz
Wydarzenie będzie składało się z dwóch części. Bella Szwarcman-Czarnota opowie o noworocznych tradycjach, by następnie wraz z córką przywołać piosenki z rodzinnego, jidyszowego śpiewnika ,,W poszukiwaniu złotego jabłka”. Po rodzinnym muzykowaniu Michał Lachur opowie i pokaże jak przyrządzić pyszności.
Warsztatowe menu:
- Cymes z miodem i suszonymi śliwkami
- Honik Lekach
- Noworoczny ryż zapiekany z jabłkiem i miodem z sosem śliwkowym
- Pory smażone na maśle
- Pudding chlebowy z chałki
Bella Szwarcaman-Czarnota – pisarka, tłumaczka z języka jidysz, filozofka i badaczka kultury żydowskiej. Wykładowczyni Żydowskiego Uniwersytetu Otwartego w Centrum Kultury Jidysz.
Róża Ziątek-Czarnota – skrzypaczka, specjalistka w dziedzinie skrzypiec historycznych.
Michał Lachur aka Vegan Chef Michael David - szef kuchni Organic Corner Food Store & Bistro, weganin, miłośnik zdrowego żywienia, języka jidysz i biegania.