TISZ Festiwal: Szabatowe chałki w holu głównym

Chcieliście kiedyś upiec w domu chałkę, ale wydawało Wam się to zbyt skomplikowane? Zapraszamy na naukę plecenia szabatowych chałek, aby w piątkowe popołudnia każdy z Was mógł mieć ciepłą chałkę do domu.
18 października (piątek), bilety:
- godz. 14.00-15.00, KUP BILET >>
- godz. 15.00-16.00, KUP BILET >>
- godz. 16.00-17.00, KUP BILET >>
Pleciemy w holu głównym Muzeum POLIN. Uczyć Was będzie Ola Doniczka, członkini kolektywu Mecyje. Po warsztatach Waszą własnoręcznie zaplecioną chałkę upieczemy w restauracji Warsze, a Wy zabierzecie ją do domu!
Chałka (hebr. חַלָּה)
Żydowskie pieczywo, które – dosłownie – wplotło się w polską tradycję kulinarną: ciasto na chałkę zaplatane jest w warkocz składający się z 3, 4 lub 6 wałeczków. Chałka związana jest ze świętowaniem Szabatu – najważniejszego święta w tradycji żydowskiej, które rozpoczyna się w każdy piątek o zachodzie słońca, a kończy w sobotę wieczorem. Na szabatowy stół trafiają dwie chałki przykryte serwetą, symbolizujące podwójną porcję manny, którą Żydzi dostali od Boga na czas wędrówki z Egiptu do Ziemi Obiecanej, aby mogli świętować Szabat na pustyni. Chałka, którą znamy z polskich piekarni jest słodka i pokryta kruszonką, ta występująca w kuchni żydowskiej ma bardziej wytrwany smak.
Wydarzenie dostępne dla osób poruszających się na wózkach. Podczas warsztatu o godz. 15.00 będzie obecny tłumacz polskiego języka migowego (PJM).
Jeśli posiadasz potrzeby wynikające z niepełnosprawności, poinformuj nas o tym. W przypadku potrzeby skorzystania z indywidualnych usług bardzo prosimy o zgłoszenie mailem na adres: [email protected] lub telefonicznie/SMS 600 472 828 do dnia 12.10.2019 r.
Partnerem wydarzenia jest