Menora Info

19.10.2019

TISZ Festiwal: Szabatowy brunch w POLIN

Sabina Francuz, warsztaty kulinarne, Menora InfoPunkt, kuchnia aszkenazyjska
fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Serdecznie zapraszamy na szabatowy brunch w nowo otwartej w Muzeum POLIN restauracji Warsze. 

19 października (sobota), godz. 10.00, bilety: 25 zł, KUP BILET >>

Sobotni poranek spędzimy smakując potrawy żydowskiej kuchni. O atmosferę spotkania zadba Malka Kafka, która poprowadzi wydarzenie. Opowie Wam o żydowskich tradycjach kiedyś i dziś. Pieczywo specjalnie przygotują dla Was Monika Walecka i Laurel Kratochvila.

W cenie biletu udział w brunchu. Napoje (kawa / herbata) dodatkowo płatne.

Malka Kafka - Restauratorka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia - wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat - co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.

Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego "Koszer Macher" w Kuchnia+. W 2018 nakładem wydawnictwa Znak ukazała się jej nowa książka "GOD FOOD - Boska Kuchnia". Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.

Specjalnością Laurel Kratochvili są klasyczne aszkenazyjskie wypieki i francuska bulanżeria. Od 2013 roku jest właścicielką i szefową piekarni Fine Bagels w Berlinie. Jest również współzałożycielką Nosh Berlin, pierwszego berlińskiego Tygodnia Żydowskiego Jedzenia, i organizatorką Sztetla Neukoelln, festiwalu muzyki i kultury jidysz w Berlinie. Laurel twierdzi, że bakcyla kuchni aszkenazyjskiej połknęła w wieku lat pięciu, kiedy to dwukrotnie zakrztusiła się gołąbkami swojej babci.

 

Organizator festiwalu: 


Współorganizator:

Sponsorzy projektu

Organ Family

Roselyne Chroman Swig

Wsparcie:

Gendell Family Foundation 

09.09.2019