TISZ Festiwal: Tajemnica czulentu – oprowadzanie po wystawie stałej z degustacją
image
image
Zapraszamy na wyjątkowy spacer kulinarny po wystawie stałej. Podczas oprowadzania dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, i zobaczymy międzywojenne foremki do wypieku ciasteczek.
- 30 września (sobota), godz. 12.00-13.30, BRAK MIEJSC
- Miejsce: wystawa stała, Muzeum POLIN
- Bilety: 100 zł / 90 zł
- Spacer będzie tłumaczony na polski język migowy. Osoby zainteresowane zakupem biletów z tłumaczeniem proszone są o zgłoszenie na adres: [email protected]
Na targu, przy straganie porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i czy trudno jest prowadzić koszerny dom. Dowiemy się, jaka jest największa tajemnica idealnego czulentu, a na żydowskiej ulicy usłyszymy o daniach, które jadano w restauracjach dwudziestoleciu międzywojennym.
Spacer zakończy się degustacją w muzealnej restauracji "Warsze". Spróbujemy tradycyjnych potraw żydowskich oraz poznamy izraelskie przystawki mezze, które podbiły serca smakoszy i znawców kuchni.