Spacer
30.09.2023

TISZ Festiwal: Tajemnica czulentu – oprowadzanie po wystawie stałej z degustacją

Zapraszamy na wyjątkowy spacer kulinarny po wystawie stałej. Podczas oprowadzania dowiemy się, czym różnią się od siebie kuchnie Żydów mieszkających w różnych częściach świata, poznamy słynną szefową kuchni z okresu międzywojennego, Fanię Lewando, i zobaczymy międzywojenne foremki do wypieku ciasteczek.

  • 30 września (sobota), godz. 12.00-13.30, BRAK MIEJSC
  • Miejsce: wystawa stała, Muzeum POLIN
  • Bilety: 100 zł / 90 zł
  • Spacer będzie tłumaczony na polski język migowy. Osoby zainteresowane zakupem biletów z tłumaczeniem proszone są o zgłoszenie na adres: [email protected]

Na targu, przy straganie porozmawiamy o tym, skąd wzięły się zasady koszerności i czy trudno jest prowadzić koszerny dom. Dowiemy się, jaka jest największa tajemnica idealnego czulentu, a na żydowskiej ulicy usłyszymy o daniach, które jadano w restauracjach dwudziestoleciu międzywojennym.

Spacer zakończy się degustacją w muzealnej restauracji "Warsze". Spróbujemy tradycyjnych potraw żydowskich oraz poznamy izraelskie przystawki mezze, które podbiły serca smakoszy i znawców kuchni.

Logo restauracji Warsze by bracia Wiśniewscy