Spotkanie
30.09.2020

TISZ Festiwal: Tysiąc stron jedzenia – opowieść Barbary Kirshenblatt-Gimblett o jej kolekcji żydowskich książek kucharskich

Prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett stoi oparta o ścianę muzeum w kolorze piasku pustyni
Prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett, fot. M. Starowieyska / Muzeum Historii Żydów Polskich

Książki kucharskie to - obok Biblii - najlepiej sprzedające się pozycje wydawnicze wszechczasów. Są nie tylko zbiorem przepisów, ale lustrem epoki, w której powstały: można dowiedzieć się z nich co jedli nasi dziadkowie, jakie potrawy były uznawane za przysmak i jak zmieniły się nasze kulinarne gusta.

Profesor Barbara Kirshenblatt-Gimblett, główna kuratorka wystawy stałej Muzeum POLIN, opowie o swojej bogatej kolekcji żydowskich książek kucharskich (ma ich ponad 1000!) oraz podzieli się przepisem pochodzącym z książki wydanej w jidysz w przedwojennej Warszawie. 

Premierowa emisja nagrania spotkania online. Wydarzenie w języku angielskim z polskimi napisami.